Vesti
Sport
Novak može protiv Nišikorija i na rimskom "betonu", od finala ga deli španski "zid"
15.05.2015. 20:00
Izvor: Blic
Novak može protiv Nišikorija i na rimskom "betonu", od finala ga deli španski "zid"
Ni loše stanje terena nije omelo Novaka Đokovića da savlada Keija Nišikorija u tri seta sa 6:3, 3:6, 6:1 za plasman u polufinale mastersa u Rimu, gde ga čeka David Ferer.
Na putu ka odbrani rimskog trona, najboljeg tenisera čeka specijalista za šljaku, poznati "španski zid" Ferera koji je u tri seta nadigrao Davida Gofana.
U drugom polufinalnom paru, za sada je takođe poznat jedan učesnik: Rodžer Federer je prebrodio četvrtfinale savladavši Tomaša Berdiha, a još se sastaju i Rafael Nadal - Stanislas Vavrinka.
Vremenski uslovi u večnom gradu uticali su na stanje terena, jer je vetar oduvao mnogo šljake. Podloga je više ličila na beton, pa su Novak i Kei morali da vode računa prilikom proklizavanja, na šta ih je upozorio sudija Mohamed Lajani uoči početka meča.
Đoković je to odmah osetio i rekao arbitru da je klizanje gotovo nemoguće, ali ga to nije omelo da tri puta fantastično odservira i ispusti samo poen za 1:0. Borba se odmah rasplamsala u drugom gemu, odigrali su jedan sjajan poen uz fantastičnu razmenu i Novak je teranjem rivala od osnovne linije, uz dobar volej na mrežu iskoristio prvu brejk loptu za 2:0.
Nišikori je u četvrtom gemu uspeo da se upiše na semafor, dok je prvi na svetu nastavio sa svojom igrom i sigurno čuvao brejk prednosti (4:1). Japanski teniser se zatim našao u problemu, ali je u tri navrata sačuvao servis i tako sprečio Noleta da drugim brejkom dođe do ubedljivog vođstva.
U jednoj od najdužih razmena u prvom setu je Đoković posustao i lopticu poslao u mrežu, usledio je i njegov lob koji je završio u autu, te je Nišikori stekao dve brejk prilike. Jednu je ispustio udarcem ramom reketa nakon Novakove dobre defanzive, druga je završila u mreži nakon čega je napravio još jednu grešku i Nole je snažnom forhend paralelom došao do 6:3.
Teren je i dalje više ličio na betonsku, a ne zemljanu podlogu, pa nije polivne između dva seta što je inače običaj i proklizavanje će i dalje biti svedeno na minimum. Obojica su odlično servirala do sredine drugog seta bez brejk šansi, jer je Đoković ispustio samo jedan poena u svoja dva gema, a Nišikori tri u tri servis gema od kojih je jedan dobio sa nulom (2:3).
Podizao je nivo igre šesti na svetu u tim trenucima i oberučke ugrabio prvu šansu da oduzme servis Novaku za 2:4, i kako ga je bekhned fantastično služio potvrdio je brejk, što najbolji na planeti nije mogao da spreči. Jedino je gemom sa nulom na kratko opstao u setu koji je Nišikori rešio u svoju korist sa 3:6.
Žestoka borba vodila se u odlučujućem setu u kom se u četvrtom gemu odigrao verovatno ključni trenutak. Osetio je Nole da je vreme da lomi otpor rivala, dubokim forhend udarcima poveo je sa 30:0 na njegov servis, Japanac je uspeo da izjednači, ali ne i da izbegne brejk loptu koju je poslao u mrežu, pa je Đoković došao do 3:1 i zatim vriskom i burnom reakcijom izbacio nervozu.
Od tada se prvi reket sveta pitao za sve na rimskom "betonu", snažnim i preciznim forhendima pritiskao je protivnikov bekhend, i Nišikoriju nije bilo spasa, već je još jednom položio oružje na svoj servis za 5:1. Novak je u silovitom stilu uzeo i pet gem zaredom, i sa nulom posle sat i 50 minuta zakazao polufinale sa Fererom.