Vesti
Žuta štampa
OBEZBEDILI SE: Evo koliko zarađuju hrvatski muzičari a da ne maknu ni prstom
19.05.2015. 20:00
Izvor: Kurir
OBEZBEDILI SE: Evo koliko zarađuju hrvatski muzičari a da ne maknu ni prstom
Oni zarađuju odlične pare za svoja dela, međutim, neki su i na gubitku a nećete moći ni da pretpostavite da je o njima reč
Neka od njihovih dela pamtiće se zauvek! Međutim, ne samo da im je to donelo slavu, donelo im je i velike svote novca od kog mogu sjajno živeti.
"Ne zarađujem ništa! Ne primam tantijeme uopšte. Jednom moram stati na kraj zadiranju u moj džep", besno je odgovorio Tonči Huljić (53).
Upravo se on, zajedno sa suprugom Vjekoslavom (51), našao na vrhu liste hrvatskih autora koji su naviše zaradili u 2013. godini. Njihova zajednička bruto zarada iznosi više od 130.000 evra. Prati ih Boris Đurđević (42), frontmen grupe Colonia koji godišnje zarađuje nešto više od 66.000 evra, dok Husein Hasanefendić Hus (61) iz Parnog valjka zarađuje oko 92.000 evra. Rajko Dujmić godišnje zaradi 59.000 evra, na koliko se procenjuje i godišnja nadoknada tantijema Zrinka Tutića.
"Iz prespektive izvođača, autora i diskografa mogu reći da su uloženi veliki napori kako bi muzičari dobili svoj deo kolača. Lično podržavam i pozdravljam ovaj način raspodele novca jer od toga i sam živim", ističe Tutić.
Ni prva gitara Prljavog kazališta i autor njihovih pesama, Jasenko Houra, ne zarađuje značajno manju novčanu svotu, pa se navodno njegova godišnja dobit od autorskih prava kreće oko 46.000 evra. Svote koje na temelju autorskih prava dobijaju Miro Buljan, Nenad Ninčević, Ante Pecotić i Zlatan Stipišić Gibonni, koji su već godinama na samom vrhu lestvice autora s najvećim naknadama, iznose oko 66.000 evra bruto.

Neko je i na gubitku
Severina Vučković (42) od tantijema ubire znatno manju sumu kao autorka 52 dela u ZAMP - ovom registru, dok su bivšem predsedniku Ivi Josipoviću (57) prihodi od autorskih prava pali sa skoro 40.000 na 20.000 evra. Ako je suditi prema prognozama muzičkih stručnjaka, Ivan Dečak (35), pevač benda "Vatra" i autor hita "Tango" ove godine može da se nada velikom iznosu. On bi prvi put i mogao ući među top-deset muzičara koji zarađuju više od 13.000 evra od tantijema.
Za razliku od njega, najpoznatija autorka tekstova na ovim prostorima, Marina Tucaković (61), za samo jedan stih u pesmi “Zora je” zaradila je preko 100.000 evra.
Foto: Dragan Kadić
"Pesmu mi je napisao pokojni Đorđe Novković i nas dvoje smo se nekoliko puta posvađali oko naslova pesme. Prvo smo je nazvali " Jovane, zora je", pa "Milane, zora je". Poslednja i konačna verzija je "Zora je". Na kraju sam pozvala Marinu Tucaković, koja je napisala samo jedan stih, a to je "Suza je iz oka kanula", i na tom stihu zaradila pozamašan novčani iznos", ispričala je izvođačica tog hita Neda Ukraden (64).
U Hrvatskoj je praksa da iznos tantijema dele autor(i) teksta i muzike u odnosu 35 odsto prema 65 u korist autora. Kad je reč o albumima, naknada od autorskih prava na njih otpada tek jedan odsto. Prodaja nosača zvuka i dalje je u padu.
"Izvođači koji su već dugi niz godina prisutni na sceni, koji se mogu pohvaliti odanom publikom s čvrstom bazom obožavatelja i dalje dominiraju", kažu u u ZAMP-u. Na tronu diskografije po prodanim nosačima zvuka prošle godine našao se Marko Perković Tompson sa albumom "Ora et labora", a pratili su ga "Tišina mora" Olivera Dragojevića i Severinin album "Dobrodošao u klub".
"Ja sam napisala jednu srceparajuću pesmu za album "Dobrodošao u klub"", rekla je Seve. U ZAMP-ovoj bazi zavedena su ukupno 52 njena dela, koja potpisuje kao tekstopisac ili autorka muzike, a među najzvučnijim naslovima su Severinini hitovi "Adam i Seva", "Da si moj", "Moja štikla" i "Djevojka sa sela".