Vesti
Politika
Italija za što skorije otvaranje poglavlja
25.05.2015. 20:00
Izvor: Akter
Italija za što skorije otvaranje poglavlja
"Treba što pre otvoriti pregovore o pristupanju Srbije EU. To je u interesu EU da bi se održala stabilnost Balkana", rekao je predsednik Italije Serđo Matarela
Predsednik Italije Serđo Matarela izjavio je danas u Beogradu da Italija podržava stav da što pre treba otvoriti prva poglavlja u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, jer je to u interesu i EU i stabilnosti regiona.
"Podržavamo stav da treba što pre otvoriti pregovore o pristupanju Srbije EU. To je u interesu EU da bi se održala stabilnost Balkana", rekao je Matarela posle razgovora s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora, Nikolić je rekao da Srbija i Italija imaju tradicionalno prijateljske odnose i zahvalio Italiji na podršci Srbiji na putu ka EU.
"Veoma smo zahvalni Italiji i italijanskom narodu na snažnoj podršci na putu Srbije ka punopravnomn članstvu u EU. Takođe smo izuzetno zahvalni italijanskom kontigentu u sastavu KFOR-a i zaštiti našeg naroda, spomenika i svetinja na Kosovu", rekao je Nikolić.
Poseta Serđa Matarele je "idealna prilika da Italiiju, našeg partnera, upoznamo sa našim vidjenjem napretka u evropskim intergacijama Srbije i sa vidjenjem nedavnih dogadjaja u regionu", rekao je predsednik Srbije.
On je dodao da Italija i Srbija imaju "odlične odnose" i da ima prostora za unapredjenje saradnje dve zemlje.
Matarela je takođe ocenio da su odnosi Italije i Srbije tradicionalno prijateljski i da izmedju dve države postoji značajna saradnja u mnogim oblastima, izmedju ostalog u kulturi.
Nikolić je podsetio da je Italija medju tri najveća investitora u srpskoj privredi.
On je ocenio da najveći italijanski investitori u Srbiji - Fijat, Beneton i Kalcedonija, predstavljaju "odličnu osnovu" za dalje unapredjenje ekonomske saradnje Italije i Srbije, i podsetio da je ona prošle godine iznosila 4 milijarde evra.
Nikoilić je izrazio nadu da će Srbija i Italija osvariti nove zajedničke projekte i da će biti stvoreni uslovi za zajednički nastup dve zemlje na trećim tržištima.
Matarela se danas u Beogradu sastao i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, a popodne će se obratiti poslanicima na posebnoj sednici Skupštine Srbije i razgovarati sa predsednicom Skupštine Majom Gojković.
Posetu Beogradu italijanski predsednik završiće polaganjem venaca na Italijansko vojno groblje i srpsku Spomen konturnicu branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu, zajedno sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.