Vesti
Društvo i ekonomija
Unutrašnje vode prete po Vojvodini
27.05.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Unutrašnje vode prete po Vojvodini
Na pojedinim sistemima za odvodnjavanje u Vojvodini uvedena je odbrana od poplava unutrašnjih voda, zbog obilnih padavina u proteklih nekoliko dana, saopštilo je danas Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine".
Najviše problema od unutrašnjih voda ima na području Kovilja i u pojedinim delovima severno od grada Novog Sada, pa je na sistemima "Dunavac" i "Vrbak" uvedena vanredna dok je redovna odbrana od poplava na snazi na sistemu "Kovilj".
Kako bi se voda što pre povukla, pored četiri crpne stanice, uključene su i dve mobilne pumpe velikog kapaciteta, navedeno je u saopštenju.
Dodaje se da je redovna odbrana od poplava proglašena i na sistemu "Jaračka Jarčina" u Sremu, dok su u selu Donjim Petrovcima na čišćenju i izmuljavanju kanala angažovana dva bagera.
Prema izveštajima sa terena, nivo vode u kanalima opada ili stagnira, tako da na poljoprivrednim površinama ne bi trebalo da bude većih problema.
Zbog porasta vodostaja Dunava i zatvaranja gravitacionih ustava za odvodnjavanje, redovna odbrana od poplava uvedena je i na četiri sistema na području Bačke Palanke.
Iz "Voda Vojvodine" upozoravaju da sve probleme na kanalskoj mreži kao i eventualne prepreke koje blokiraju ili usporavaju oticanje vode trebalo bi prijaviti nadležnim službama tog preduzeća.
U saopštenju se napominje da je obaveza "Voda Vojvodine" da održavaju kanale tako da su u stanju da prime vodu sa okolnog zemljišta dok su vlasnici parcela dužni da vodu sa svojih njiva usmere do kanala.
Za probleme sa vodom u naseljenim mestima nadležne su lokalne samouprave.
Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u narednih nekoliko dana očekuje se porast vodostaja Dunava i Save pa bi kod Novog Sada i Sremske Mitrovice moglo da dostignu nivoe kada se proglašava redovna odbrana od poplava, navedeno je u saopštenju.