Vesti
Svet
Lajčak: Sve zemlje imaju "crne liste"
04.06.2015. 20:00
Izvor: RTS
Lajčak: Sve zemlje imaju "crne liste"
Slovački ministar spoljnih i evropskih poslova Miroslav Lajčak rekao je da sve zemlje imaju "crne liste", pa i Rusija, a svaki diplomata bi trebalo da zna da je diplomatija zasnovana na recipročnosti i da zemlje rade takve stvari.
Miroslav Lajčak, koji je u ponedeljak u Moskvi razgovarao sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim kao član delegacije na čelu sa premijerom Robertom Ficom, rekao je da sa ruskim kolegom nije razgovarao o takozvanoj "crnoj listi" sa 89 imena evropskih političara i diplomata kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, prenosi Tanjug.
"Ja sam iskusan diplomata i znam da svaka zemlja ima takve liste, imamo ih i mi. Svi smo znali da ih i Rusija ima. Ne razumem zašto mi možemo da ih imamo, a drugi ne mogu", istakao je Lajčak, koji je u diplomatiji više od 20 godina, prenela je slovačka agencija TASR.
Lajčak je, takođe, rekao da Lavrov nije znao da je ruski državni televizijski kanal "Rosija 1" 23. maja emitovao sporni dokumentarac "Obelodanjene tajne stranice Varšavskog pakta".
Slovačko ministarstvo spoljnih poslova je, naveo je Lajčak, bilo neprijatno iznenađeno onim što je opisalo kao razočaravajući način na koji je film prikazao tragični period slovačko-ruskih bilateralnih odnosa, i izrazilo uverenje da će ruska vlada preduzeti odgovarajuće korake kako bi se sprečilo dalje iskrivljavanje tog dela istorije.
Lajčak je ukazao da je Lavrov za taj film saznao tek od slovačkog ministarstva.
"Rekao sam mu o kakvom se dokumentarcu radi, kakav je to kontekst i zašto nam se nije dopao. On je izrazio žaljenje zbog toga", rekao je Lajčak u Bratislavi po povratku iz posete Moskve, gde je slovačka delegacija boravila u ponedeljak i utorak.
Prema njegovim rečima, Lavrov je rekao da ruska vlada ne kontroliše program tog televizijskog kanala i zahvalio Lajčaku što je ukazao na to pitanje.