Vesti
Politika
Brisel da posveti veću pažnju proširenju EU
08.06.2015. 20:00
Izvor: Kurir
Brisel da posveti veću pažnju proširenju EU
Evropskka unija neće moći istinski da napreduje bez svih zemalja Jugoistočne Evrope u svom sastavu", rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić na samitu u Budvi
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je danas lidere regiona okupljene na samitu Procesa Brdo-Brioni koji se održava u Budvi da snažno apeluju da Brisel posveti veću pažnju proširenju Evropske unije i da pruži konkretnu podršku nastojanjima da i zemlje koje to još nisu postanu punopravne članice.
"To je jednako dobro ne samo za nas koji čekamo pred vratima EU, već i za samu EU koja neće moći istinski da napreduje bez svih zemalja Jugoistočne Evrope u svom sastavu", rekao je Nikolić na samitu u Budvi.
U obraćanju učesnicima skupa Nikolić je izrazio zabrinutost zbog situacije u Makedoniji i "surove akcije albanskih terorista u Kumanovu" dodajući da "Srbija iskreno želi sve najbolje svojim južnim prijateljima i veruje da će naći snage da mudrim i odlučnim potezima prevaziđu sadašnju krizu".
Nikolić je istakao da je Srbija "čvrsto opredeljena da odgovori savremenim bezbednosnim izazovima, među kojima je i borba protiv terorizma, svih vidova ekstremizma i radikalizma" i da tome nastoji da doprinese i sa pozicije predsedavajućeg OEBS-u.
U obraćanju učesnicima skupa Nikolić je takođe ocenio da su "sa bezbednošću neraskidivo povezana i pitanja snabdevanja energentima" naglasivši da je to jedna od oblasti u kojoj bi region trebalo najtešnje da sarađuje. On je zemlje regiona pozvao na saradnju bez polaženja "od sopstvenih uskih interesa" kako bi se obezbedio "stabilan život građanima i izvesna, energetski sigurna budućnost na zajedničkom prostoru".
Govoreći o budućnosti regiona Nikolić je ocenio da je investiranje u mlade - investiranje u budućnost dodajući da "u tom smislu, možda više nego i u jednom drugom, zemlje Zapadnog Balkana mogu da pokažu zajedničku brigu i inicijativu".
"Saradnja na ovim poljima trebalo bi da postane imperativ za sve nas u regionu. Da povezujemo ne samo mlade ljude međusobno, već i mlade osposobljene kadrove sa privredom. Šira slika ovakvih nastojanja je i krajnji cilj svih naših susreta a to je poboljšanje odnose među nama, saradnja i istinski dobrosusedski odnosi“, kazao je Nikolić.
U obraćanju liderima regiona predsednik Srbije ocenio je da je region "posle konflikata ušao u period smirivanja, političke zrelosti i izgradnje Balkana na osnovama na kojima počiva Evropska unija". Sada je vreme za konkretne akcije i poezivanje, a zemlje regiona treba da vode računa jedna o drugoj kao članovi porodice, dodao je Nikolić u obbraćanju učesnicima samita Proces Brdo-Brioni.