Vesti
Društvo i ekonomija
Savić: Srbija nikada nije imala neoliberalni koncept
09.06.2015. 20:00
Izvor: Blic
Savić: Srbija nikada nije imala neoliberalni koncept
Predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić izjavio je da Srbija nikada nije imala neoliberalni koncept u privredi i da naša preduzeća nisu pravi privredni subjekti jer nemaju za glavni cilj generisanje profita.
On je rekao da neoliberalni koncept ne može da postoji u državi u kojoj država određuje od 20 do 40 odsto cena i u privredi u kojoj se postavljaju partijski direktori.
“Naša preduzeća nisu pravi privredni subjekti koji za ciljnu funkciju imaju generisanje profita. Postoje dobra, sjajna preduzeća, ali su ona izolovana ostrva. Naši privredni subjekti ne reaguju na tržišne signale”, izjavio je on na 15. Ekonomskom samitu čiji je Tanjug biz medijski partner.
Govoreći o kursu, on je rekao da bi voleo da mu zagovornici ideje da je kurs precenjen ili potcenjen kažu kako su došli do tog saznanja.
“Ja znam da postoje ideje o tome kako je kurs precenjen ili potcenjen. Ali bih voleo da mi neko kaže, a kako odrediti da kurs treba da bude 180, 130 ili 110? Tu računicu jedino može da pruži tržište. Ako na tržištu postoje slobodni dinari, kupovaće devize, a ako ne postoje slobodni dinari, neće kupovati devize”, istakao je on.
Naveo je da sve empirijske analize pokazuju da promena kursa u smislu njegove depresijacije ne deluje podsticajno na izvoz u Srbiji, a deluje na rast uvoza.
“Korekcija kursa kada bi mogla kabinetski da se radi, ne bi obezbedila rast izvoza i voleo bih da neko ko se za to zalaže napravi konkretnu računicu”, objasnio je on.
Istakao je da je dobro to što se konačno u Srbiji zagovara ideja da je osnovna uloga monetarne politike stabilizacija inflacije na niskom niovu jer je to najveći podstrek dugoročnom rastu i razvoju.