Vesti
Svet
POČEO RAT: Al Kaida napala Islamsku državu!
10.06.2015. 20:00
Izvor: Yelegraf
POČEO RAT: Al Kaida napala Islamsku državu!
Grupa ID je nastala kao filijala Al Kaide, ali je ispala iz globalne džihadističke mreže 2014. godie, kada su se dve grupe sukobile u Siriji
Ekstremisti povezani sa Al Kaidom proglasili su sveti rat protiv lokalne filijale Islamske države u istočnoj Libiji.
U sukobu rivalskih džihadističkih grupa poginulo je 11 boraca na obe strane, prenosi AP.
Sukobi su izbili kada je naoružani napadač otvorio vatru na islamistu Nasr Akra, koji se inspirasan Al Kaidom borio u Avganistanu, a jednom je bio zatvoren u Velikoj Britanji, zbog optužbi za terorizam. On je ubijen zajedno sa svojim pomoćnikom.
Akrina grupa, poznata kao Savet Šura Darna žihadista optužila je za ubistvo, militante Islamske države, uz obećanje da će protiv njih voditi sveti rat, dok niko ne ostane. Ona je takođe pozvala stanovnike da ustanu protiv ekstremističke grupe.
U sukobima koji su usledili, ubijeno je najmanje devet ID militanata i dvojica iz Šura saveta, uklučujući i Salema Derbija, komandanta takozvane Abu Salem brigade, koja je dugio u neopijateljstvu sa ID.
Grupa ID je nastala kao filijala Al Kaide, ali je ispala iz globalne džihadističke mreže 2014. godie, kada su se dve grupe sukobile u Siriji.
Filijala ID preuzela je kontrolu nad Darnom prošle godine, pošto su veterani, koji su se vratili iz Iraka i Sirije ujedinili razbijene ekstremističke frakcije i pobili rivale.
Derbi pripada generaciji islamskih militanata koji su pretvorili Darnu u džihadsko uporište, tokom 80-ih i 90-ih godina, tokom pobune protiv Moamera Gadafija. Darna je bila glavni izvor libijskih džihadista i bombaša samoubica koji su se priključili pobunjenicima u Iraku, posle američke invazije 2003. godine.
Čitave brigade domorodaca iz Darne bore se u sirisjkom gađanskom ratu. Uprkos džihadističkoj prošlosti, Derbi i njegvoi sledbenici jednom su dozvolili libijskim izabranim liderima da posete grad, najavljujući podršku demokratskoj vladi, ali onoj koja će sprovoditi islamske zakone.