Vesti
Sport
Zvezda: Jedini smo upozoravali na problem
11.06.2015. 20:00
Izvor: RTS
Zvezda: Jedini smo upozoravali na problem
Košarkaški klub Crvena zvezda saopštio je da se zalaže za regionalnu ligu koja će biti normativno uređena i priznata od Svetske košarkaške federacije (FIBA), Evrolige i svih nacionalnih saveza učesnica.
"Interes KK Crvena zvezda je igranje u takvoj regionalnoj ligi i naravno učešće u Evroligi, za šta se izborila na terenu osvajanjem šampionskog prstena u ABA ligi u sezoni 2014/2015, što niko ne može da joj ospori", navodi se u saopštenju.
Iz kluba sa Malog Kalemegdana navode da su oni bili "jedini klub u regionu koji je na vreme upozoravao na moguće negativne posledice" i dodaju da su jedini davali konkretne predloge za rešavanje problema.
"Jedini smo klub u regionu koji je ozbiljno shvatao i otvoreno upozoravao na dopis FIBA od 9. marta 2015. godine kojim se ukida priznanje Jadranske lige svesni posledica koje mogu naneti veliku štetu klubovima i nacionalnim savezima", navodi se u saopštenju i dodaje da crveno-beli nisu potpisali zajedničko saopštenje objavljeno posle sastanka u Ljubljani 20. maja.
"Zbog svega ovog navedenog KK Crvena zvezda ne može da snosi bilo kakvu odgovornost za novonastalu situaciju i procep u kome se nalazi ne samo srpska košarka već klubovi i savezi u čitavom regionu", navodi se u saopštenju crveno-belih.
FIBA Evropa je zatražila promenu upravljanja Jadranskom ligom kako bi klubovi i nacionalni savezi dobili šira ovlašćenja. Fiba je zemljama učesnicama regionalne lige zapretila izbacivanjem reprezentacija iz međunarodnih takmičenja ukoliko se ne reši vlasnička struktura Jadranske lige ili ako priznaju postojeće takmičenje.
Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas je juče pozvao na sastanak u Beogradu predstavnike FIBA Evrope, regionalne saveze i predstavnike Jadranske lige kako bi se prevazišli problemi.