Vesti
Društvo i ekonomija
Vučić: Trošimo 890 milion evra na turizam u inostranstvu
12.06.2015. 20:00
Izvor: Naslovi.net
Vučić: Trošimo 890 milion evra na turizam u inostranstvu
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da građani Srbije zvanično troše 890 miliona evra na turizam u inostranstvu, a kada bi samo 10 odsto te sume ostalo u Srbiji, odnosno oko 90 miliona evra, to bi bilo dovoljno za povećanje penzija od 2,5 odsto.
Vučić je na Trgu Republike u Beogradu, predstavljajući početak velike akcije "Moja Srbija" u cilju promocije turističke ponude Srbije, istakao da je, međutim, realan iznos koliko se troši na turizam u inostranstvu znatno veći.
On je naglasio da je Vlada Srbije prepoznala turizam kao svoju razvojnu šansu za povećanje prihoda, i da kroz akciju promocije turističke ponude Srbije koju danas zvanično započinje u Beogradu, želi da pokaže domaćim turistima koliko je Srbija lepa zemlja i da ima potencijala.
Prema rečima Vučića, domaći turisti koji se opredele za letovanje u Srbiji imaće određene poreske olakšice, ali će se u ponedeljak 15. juna tačno znati da li će to biti regulisano preko vaučera koje će se deliti građanima, ili kroz umanjene poreza na dodatu vrednost koji će im se vraćati na kraju godine ili uz prilaganje računa.
On je naglasio da očekuje da će se kroz vaučere za promociju domaćeg turizma potrošiti između 10 i 20 miliona dinara, ali će petina tog novca da se vrati podizanjem turističkog prometa.
"Srbija je zemlja koju najviše volimo i koja je nama najbolja i najlepša. Nikoga ni na šta ne primoravamo, već želimo da pokažemo da Srbija ima sadržaje koji mogu da budu bolje iskorišćeni, i naš je posao da ljudima ukažemo na to", istakao je premijer.
On je dodao i da ideja o podsticaju većeg boravka domaćih gustiju u zemlji urađena na osnovu iskustava drugih zemalja i, kako je naglasio, njen cilj nikako nije da se neko primorava niti da mu se uskrati sloboda da letuje u inostranstvu, jer svako ima pravo da putuje gde hoće, već samo da se ukaže na to da je Srbija prelepa zemlja.
"Neka samo 10 odsto ljudi čuje za ovu akciju, ne moraju da poslušaju svi, ali će ipak deo novca ostati u zemlji", naglasio je premijer Srbije.
Vučić je danas građanima u Beogradu lično delio prospekte o turističkim destinacijama u Srbiji, u okviru kampanje "Moja Srbija" koja je deo mera vlade za razvoj domaćeg turizma, a čiji je cilj, kako su kazali predstavnici Turističke organizacije Srbije (TOS), uspostavljanja saradnje privatnog, javnog, civilnog sektora i profesionalnih udruženja u promociji letnje ugostiteljske ponude Srbije.
Karavan će u Užicu i Novom Pazaru biti 12. i 13. juna, u Nišu i Leskovcu 19. i 20. juna, u Subotici i Novom Sadu 26. i 27. juna, dok je predviđeno da kroz Čačak i Kraljevo prođe 3. i 4. jula, a kroz Kragujevac i Beograd 10. i 11. jula.
Karavan se organizuje sa udruženjem "Srbija za mlade", Udruženjem banja Srbije, Javnim preduzećem "Skijališta Srbije", Udruženjem hotelijera i restoratera Srbije HORES i Jutom (YUTA).