Vesti
Politika
Kuvrer: Očigledan napredak Srbije u sprovođenju reformi
15.06.2015. 20:00
Izvor: Blic
Kuvrer: Očigledan napredak Srbije u sprovođenju reformi
Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva Francuska-Srbija Nacionalne skupštine Francuske Martin Karijon Kuvrer poručila je danas da je očigledan napredak Srbije u sprovođenju reformi neophodnih na putu ka EU.
Ona je, na sastanku sa članovima skupštinskog Odbora za spoljne poslove, istakla da je Francuska spremna da nastavi da održava dobre odnose sa Srbijom i izrazila razumevanje za ozbiljnost procesa, s obzirom na to da se pregovori o članstvu vode u "veoma složenom političkom kontekstu".
Predsednica Odbora za spoljne poslove Aleksandra Đurović ocenila je da je parlamentarna saradnja dve zemlje dobra i zahvalila na podršci koju Francuska pruža Srbiji u otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja sa EU.
- U Skupštini postoji konsenzus po pitanju pristupanja Evropskoj uniji i to jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta naše zemlje - istakla je Đurović, a saopšteno je iz parlamenta.
Ona je dodala da je Srbija posvećena normalizaciji odnosa sa Prištinom i punoj primeni Briselskog sporazuma, ističući značaj zajedničke evropske perspektive zemlja Zapadnog Balkana u rešavanju otvorenih pitanja u regionu.
Sagovornici se se saglasili i da Srbija i Francuska treba da ulože napor kako bi se intenzivirala i privredna saradnja izmedju država.
Članice Odbora Marija Obradović i Dijana Vukomanović upoznale su francuske kolege sa aktivnostima Ženske parlamentarne mreže, koje su usmerene ka održavanju dijaloga izmedju poslanica parlamenata Beograda i Prištine u cilju normalizacije odnosa i rešavanju životnih problema gradjana na KiM. Sastanku, u Domu Narodne skupštine, prisustvovala je i članica Odbora Dušica Stojković.