Vesti
Društvo i ekonomija
Udovički: Administracija nam je potrebna za reforme, ali BDP to ne može da izdrži
16.06.2015. 20:00
Izvor: Blic
Udovički: Administracija nam je potrebna za reforme, ali BDP to ne može da izdrži
Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički poručila je danas da u Srbiji administracija nije preglomazna, ali da je problem u tome što bruto domaći proizvod ne može da je "izdrži".
- Naš BDP ne može da izdrži toliku administraciju, ali nam je ona potrebna za reforme - kazala je Udovički na panel diskusiji "Kako razumeti osnove reforme javne uprave u državama Zapadnog Balkana", koja se održava u Briselu u organizaciji Centra za evropske politike.
Kako je navedeno u saopštenju iz kabineta ministarke, ona je ocenila da je srpska administracija, iako ne preglomazna, oslabljena vrlo lošom strukturom.
- Ova vlada je zatekla veliki javni dug sa lošom strukturom i visokim subvencijama - rekla je ona.
Udovički je podsetila da su analize utvrdile da gledajući broj zaposlenih prema broju stanovnika nije veliki, ali da finansije ne mogu da podnesu toliku javnu upravu.
- Negde imamo viškova, ali imamo i manjka, zato nam je potrebna reorganizacija i zamena neodgovarajućih profila novim, kao i povećanje zapošljavanja u nekim poslovima, kao što su inspekcijski nadzor i EU integracije - rekla je ona
prisutnima u sali Centra za evropske politike.
Milena Lazarević, viša programska menadžerka Centra za evropske politike, istakla je da Srbija ne može da priušti sebi da gubi toliko kvalitetnih kadrova iz javne uprave, naročito ako želi da bude sposobna da koristi strukturne fondove po pristupanju i ima koristi od članstva u EU.
- Države Zapadnog Balkana mogu puno da nauče jedna od drugih jer se suočavaju sa veoma sličnim problemima i izazovima u procesu pristupanja EU i reformi javne uprave - rekla je Lazarevićeva, naglašavajući da je Srbiji potrebna politika zadržavanja prioritetnih kadrova, posebno onih koji se bave evropskim integracijama i IPA fondovima, što je i zahtev iz Poglavlja 22 o regionalnoj politici u pregovorima.