Vesti
Politika
Važno uvođenje evropskog službenika
17.06.2015. 20:00
Izvor: Beta
Važno uvođenje evropskog službenika
Lokalne samouprave u Srbiji imaće službenike koji će pratiti tok evropskih integracija i koordinirati povezane aktivnosti, izjavila je danas šefica pregovaračkog tima Vlade Srbije, Tanja Miščević.
Jedna od nasih starih ideja evropski službenik je našla mesto u predlogu zakona (o lokalnoj samoupravi). Nadamo se da će ona biti sprovedena i u praksi”, rekla je Miščević na forumu Uticaj procesa pristupanja EU na lokalne samouprave u Srbiji.
Ona je rekla da na lokalne samouprave indirektno utiču i propisi iz poglavlja u kojima one nemaju direktne obaveze .
U mnogim oblastima, poput javnih nabavki i države pomoći, jednaku obavezu imaju svi nosioci vlasti i korisnici javnog novca, uključujući i lokalne samouprave koje će, kako je dodala, osetiti i indirektne posledice usklađivanja propisa sa EU u nekim poglavljima, jer će na primer morati da sprovode mere u slučaju da propisi utiču na poslovanje firmi na svojoj teritoriji.
Miščević je istakla da je značajna pomoć Stalne konferencije gradova i opština SKGO u pripremi procene mogućih rokova za primenu propisa i troškova usklađivanja, što je korišćeno tokom analitičkog pregleda stanja skrininga, a sada će dobiti još više na značaju.
“Sada se pripremamo za otvaranje pregovaračkih poglavlja, kada je potrebno više znanja i kapaciteta i analitičkih podataka”, rekla je ona.
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da je u pripremi pregovaračkih pozicija Srbije, u kojima se predlažu rokovi za primenu propisa, izuzetno važno mišljenje i analiza lokalne samouprave o mogućnostima za sprovođenje preuzetih obaveza.
Ona je navela da bi trebalo period pristupanja iskoristiti za jačanje kapaciteta za korišćenje evropskih fondova, da se ne bi dogodilo da Srbija po pristupanju ne bude u stanju da povuče znatno veća sredstva.
Za lokalne samouprave će biti posebno važno da se pripreme za korišćenje fonda za poljoprivredu IPARD za koji su planirani prvi pozivi sledeće godine, rekla je Joksimović i dodala da je za sledeću godinu planirano 10 miliona evra, a do kraja 2020. godine 175 miliona evra.
Predsednik SKGO Zoran Perišić rekao je da je SKGO do sada uzela učešće u pripremama za četiri grupe.
“Ipak, s obzirom na to da je identifikovala 21 smatramo da je od izuzetne važnosti da lokalna samouprava nađe mesto i u drugim pregovaračkim grupama”, rekao je on, dodavši da je bez toga nemoguće izgraditi dobre pregovaračke pozicije.
Savetnik u Ambasadi Švedske u Srbiji, Torgni Svenungson rekao je da je iskustvo Švedske pokazalo da najmanje 60 odsto odluka i aktivnosti na lokalnom nivou pod uticajem odluka EU, ili one na njih utiču na neki način.