Vesti
Politika
Premijer: Moliću Mađare da ne podižu zid
19.06.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Premijer: Moliću Mađare da ne podižu zid
Premijer Vlade Srbije je, komenatarišući najavu Mađarske da će podići zid na granici sa Srbijom, izjavio da će moliti premijera Viktora Orbana da to ipak ne učini.
"Da ste me juče pitali za odnose sa Mađarskom, rekao bih - odnosi su nikad bolji." A sada podižu zid zbog sirijskih imigranata. Viktor Orban je tvrd političar, ali moliću u ime Srbije da se taj zid ne podižei da tražimo druga rešenja", istakao je Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare.
"Ne razumem odgovor naših evropskih prijatelja. Kažu: 'Možemo da konstatujemo sa žaljenjem da se nešto dešava ili ne dešava, Svako može da čini šta hoće. Svako neodgovorno postupanje i ponašanje neće biti sankcionisano", dodao je premijer.
Vučić je istakao da veruje i da je 1961. godina, kad je podignut poslednji zid u Evropi, davno prošlo vreme.
"Razumem Orbana, ali to nema veze s nama", rekao je premijer.
On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije kazao da je svestan stanja u Preševu u kojem se nalazi veliki broj migranata i poručio da Srbija svoje obaveze ispunjava, navodeći da migranti ne žele da ostanu u našoj zemlji, već da žele da nastave dalje.
"Samo čekam da dođe neko iz EU da nam soli pamet o ljudskim pravima", kazao je srpski premijer i rekao da EU mora da pruži odgovor na sve ovo što se dešava te da zidovi nisu rešenje u 21. veku.
"Radićemo zajedno sa našim evropskim partnerima na ovom problemu, a o tome sam razgovara i sa NVo Grupa 484", rekao je premijer.
Vučić je istakao da je najveći zadatak i važan dan za našu zemlju 23.jun i da misli da će oči celog sveta biti uprte u Brisel.
On je naglasio da će se Srbija u Briselu boriti za interese Srbije i kosovskih Srba.
"Biće to težak dan za nas, i verujem da ćemo doći s pozitivnim rezultatima. Od toga nam zavisi dosta toga", istakao je premijer.
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će, dan nakon posete nemačke kancelarke Anglele Merkel Beogradu,9. julal imati sastanak sa šefom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom.
Vučić misli da postoji nešto što je nepodeljeno, a to je, kazao je, podrška srpskim ekonomskim reformama.
Da bismo nastavili uspešno da ih provodimo Srbiji je preko potrebna stabilnost i ne samo stabilnost u našoj zemlji, nego u celom region, kazao je i dodao da je upravo zato puna ekonomska stabilnost od vitalnog interesa za zemlju.
Sa žaljem je konstatovao da je već rekao da jedino strahove ima u pogledu političkih prilika i neprilika na Balkanu, Evropi i svetu.
Premijer je primetio da se situacija usložnjava od finansijske situacije u Grčkoj, terorističkih ativnosti u Makedoniji i nestabilne situacije u BiH i zbog svega toga se, dodao je, stvari po nas nažalost komplikuju.
"Kada tome dodate hapšenje (Nasera) Orića i (Ramuša) Haradinaja onda to postaje pomalo čudno kako se sve u kratkom vremenu zbiva i to neposredno pred nastavak razgovora 23. juna u Briselu i 20. godišnjicu obeležavanja zločina u Srebenci 11. jula", rekao je premijer..
Mnogo nam se problema skupilo i da je samo jedan od tih problema bio bi mnog, a kada ih se skupi ne desetak, već desetine postavlja se pitanje možemo li da se s tim izborimo.
"Možemo i uspećemo da se izborimo", rekao je Vučić.