Vesti
Svet
Ništa od Dana "D" za Grčku i evro
22.06.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Ništa od Dana "D" za Grčku i evro
Vanredni sastanak Evrogrupe o grčkoj dužničkoj krizi, kao priprema za samit lidera evrozone koji se održava kasnije danas, završen je bez postizanja sporazuma. Nema novih predloga, kažu akteri iz EU.
Nova runda pregovora je najavljena za naredne dane, najavili su evropski zvaničnici.
"Sastanak Evrogrupe je završen. Institucije procenjuju predloge", napisao je finski ministar finansija Aleksandar Stub na svom Tviter nalogu, a prenosi Frans pres.
Istovremeno, potpredsednik Evropske komisije zadužen za evro, Valdis Dombrovskis, naveo je da će se Evrogrupa ponovo sastati ove nedelje.
"Potreban nam je sporazum u narednim danima", izjavio je Dombrovskis.
Po okončanju sastanka, održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili šef Evrogrupe Jerun Dajselblum i evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi.
"Ako bude moguće, iskoristićemo nove predloge Atine kao osnovu za postizanje sporazuma. Ukoliko sve bude išlo po planu, mogli bismo da kasnije ove nedelje postignemo konačni sporazum", izjavio je Dajselblum na konferenciji za novinare, a prenosi britanski dnevnik Gardijan.
Moskovisi se kratko obratio novinarima, uz ocenu da su novi grčki predlozi "dobra osnova za rad".
Grčki premijer Cipras nabrojao je danas, odmah po dolasku u Brisel, "ključne delove" grčkog predloga za postizanje dogovora s kreditorima u kojima nema preteranog budžetskog suficita, smanjenja penzija, ni povećanja cene električne enrgije ali se navodi normalizacija propisa o radu.
"Došli smo da postignemo ekonomski održiv dogovor", rekao je Cipras pre početka sastanka s čelnicima kreditorskih institucija - Evropske unije (EU), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske centralne banke (ECB).
Prema saopštenju iz Ciprasovog kabineta, grčki premijer je napravio spisak s "ključnim" stavkama predloženog dogovora: "Ostaviti iza nas preterani primarni budžetski suficit (budžetska ravnoteža pre otplate duga), spasavanje plata i penzija, uspostavljanje normale u propisima o radu, promovisanje strukturnih reformi u cilju preraspodele duga i borba protiv utaje poreza i korupcije".

ŠOJBLE: NEMA KONKRETNIH PREDLOGA
Nemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je danas da pred Evrogrupom nema novog predloga Grčke na kome ministri treba da rade, javlja britanski list "Gardijan".
Šojble je, obrativši se novinarima na nemačkom, rekao da Evrogrupa nije dobila konkretnije predloge Atine, a bez njih se, kako je istakao, ministri finansija Evrozone ne mogu ozbiljnije pripremiti za današnji samit o grčkoj dužničkoj krizi, prenosi britanski dnevnik.
On je dodao i da Međunarodni monetarni fond isto tako nije dobio ništa novo od Atine.
I finski ministar finansija Aleksandar Stub raspršio je danas nade u pogledu postizanja rešenja grčke dužničke krize na vanrednom samitu u Briselu.
"Ne znam, ali imam veoma mala očekivanja vezano za danas", izjavio je Stub po dolasku na sastanak ministara finansija evrozone u Brisel, a prenosi agencija Frans pres.
Sa druge strane, portparol nemačke vlade Štefen Zajbert tvrdi da bi vanredni samit o grčkoj dužničkoj krizi mogao biti samo u formi konsultacija, ukoliko kreditori ne prihvate najnovije predloge Grčke.
"Bez temelja za odluku ili postizanja sporazuma između Grčke i tri međunarodna kreditora, ovo će biti samo samit za konsultacije", izjavio je Zajbert novinarima.

OTKUCAVA SAT SA 1,5 MILIJARDI EVRA
U Briselu se danas održavaju maratonski sastanci Grčke i njenih kreditora, nekoliko dana pred isticanje roka za isplatu junske rate njenog duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) od 1,5 milijardi evra.
Posle pet meseci pregovora, glavni akteri grčke krize danas će održati dva sastanka u Briselu, jedan je sastanak ministara finansija evrozone a drugi samit evrozone, koji počinje večeras.
U međuvremenu, Cipras će imati sastanak s predstavnicima kreditora.
Od dogovora o reformi i fiskalni mera zavisi isplata poslednje tranše ranije obećane pomoći Grčkoj od 7,2 milijardi evra.
Ako dogovor ne bude postignut, Grčka neće imati novca da do 30. juna otplati dug od 1,5 milijardi evra MMF-u, čime postoji opasnost da dođe do bankrota i mogućeg izlaska iz Evrozone, što bi izazvalo nestabilnost u zoni evra i na svetskom tržištu.