Vesti
Politika
Ljjajić: Ne po svaku cenu u Srebrenicu
24.06.2015. 20:00
Izvor: RTS
Ljjajić: Ne po svaku cenu u Srebrenicu
Jako je važno što je premijer Aleksandar Vučić rekao da želi da ide u Srebrenicu i njegova namera je potupuno iskrena i čista, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ali i upozorio da ne može "da se ide po svaku cenu".
Treba da odamo počast žrtvama, ali proći će 11. jul i moramo da nađemo kanale da ljudi počnu da sarađuju i da komuniciraju, rekao je Rasim Ljajić gostujući na RTV-u, prenosi Tanjug.
Ljajić nije želeo da komentariše napise u pojedinim medijima da je Vlada rasparavljala o tekstu rezolucije o Srebrenici, jer je to pod oznakom poverljivosti, ocenjujući da se oko teksta te rezolucije podigla nepotrebna prašina.
"Rezolucija neće doprineti ničemu, ako nije prihvaćena od većine stanovništva u Srbiji. Rezolucija u ovakvoj formi više služi da umiri savest onih koji su mogli da spreče zločin, a to su međunarodne snage, nego što će doprineti procesu pomirenja", rekao je Ljajić.
Smatra i da je priča "pogrešno postavljena, jer je Međunarodni sud pravde jasno dao pravnu kvaslifikaciu tog dela, presudom da se u Srebrenici desio genocid, ali da Srbija nije odgovorna za njega.
Tekst rezolucije i način na koji je ona koncipirana, kako je dodao, ne može da doprinese procesu pomirenja koji je neophodan i zato je, ističe, važnija Vučićeva poseta Srebrenici, nego donošenje rezolucije kojom se vraćaju antagonizmi.
"Iako većina građana ne bi podržala Vučićev odlazak u Srebrenicu, to bi bio njegov hrabar potez", ocenio je Ljajić i dodao da smo došli u situaciju koja ne doprinosi političkoj stabilnosti regiona.
Kako je istakao, usaglašavanja o tekstu rezolucije tek slede i idealno bi bilo kad bi taj tekst mogao da bude prihvatljiv za sve.
"Niko ne može da porekne zločin koji se desio u Srebrenici, ali ništa manje nije strašno što na ovoj nesreći neko pokušava da dođe do političkih poena", rekao je Ljajić.