Vesti
Društvo i ekonomija
MMF odobrava reviziju aranžmana bez diskusije
25.06.2015. 20:00
Izvor: Akter
MMF odobrava reviziju aranžmana bez diskusije
Međunarodni monetarni fond sutra će odobriti prvu reviziju trogodišnjeg aranžmana sa Srbijom, a naredna revizija biće od 20. do 30. avgusta
Ministar je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da su iz MMF dobili informaciju da će prva revizija biti odobrena bez diskusije jer su zadovoljni kako je Srbija ispunila obaveze.
Vujović je istakao da će Srbija radi sve da uspešno prođe i drugu reviziju u avgustu. Naveo je da će uslovi za uspešnu drugu reviziju biti poskupljenje struje, koje je Vlada usvojila i koje će stupiti na snagu 1. avgusta, donošenje zakona o maksimalnom broju zaposlenih i o platama u javnom sektoru , kao i napredak u restrukturiranju javnih preduzeća.
Vujović je rekao da su fiskalni rezultati dobri, ali da se sa strukturnim reformama malo kasni, jer u Srbiji "sve ide malo sporije" kod donošenja i primene zakona.
"Zahvajujući dobrim rezultatima i sporvođenju reformi Svetska banka je odobrila Srbiji petogodišnji program podrške vredan 2,2 milijarde dolara", rekao je Vujović.
Govoreći o rezultatima budžeta u prvoj polovini godine, Vujović je rekao da će deficit republičkog budžeta na kraju juna biti oko 30 milijardi dinara, a da je programom dogovoreni sa MMF bilo planirano da deficit bude 105 milijardi dinara.
"Rashodi su za 34,5 milijardi dinara manji od plana, dok su poreski prihodi veći za 14 milijardi dinara, a neporeski 28 milijardi dinara veći", rekao je on.
Vujović je rekao da je budžetski deficit u prvoj polovini godine na nivou 0,6 do 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i da je "spreman da se obaveže" da će do kraja godine biti sačuvan sadašnji nivo ušteda od oko 70 milijardi dinara, tako da će deficit republičkog budžeta biti oko 120 milijardi dinara ili tri odsto BDP.
Prema njegovim rečima, na nivou opšte države deficit budžeta mogao bi da bude od 3,5 do četiri odsto BDP.
Ministar finansija Srbije Dušan Vujović je rekao i da će rebalans budžeta verovatno biti u oktobru kako bi se drugačije preraspodelio novac usled boljih rezultata u budžetu, kao i da će u tom mesecu biti i treća revizija aranžmana sa MMF.
"Očekujemo da će revizije u avgustu i oktobru biti pozitivne i da će biti moguće da se za plate u javno sektoru i penzije izvrši korekcija na više", rekao je Vujović i dodao da bi to povećenje plata i penzija moglo da bude do kraja ove godine.