Vesti
Društvo i ekonomija
Premijer: Srbija spremna za brzi voz do Budimpešte
01.07.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Premijer: Srbija spremna za brzi voz do Budimpešte
Za Srbiju je od ključnog značaja pruga Beograd - Budimpešta i što se Srbije tiče ostajemo potpuno i dosledno spremni da u taj projekta uđemo već pre kraja godine, a za tri ili tri i po godine moglo bi da se putuje tom brzom prugom.
Vučić je na konferenciji za novinare sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom rekao da će 16. i 17. jula biti održan sastanak srpskih i mađarskih ekspertskih timova i ministara za saobraćaj i infrastrukturu, zajedno sa kineskom stranom.
"Bez obzira na različite procene u studijama o izvodljivosti između naših vlada i kineske vlade mi ostajemo potpuno i dosledno spremni da u taj projekat uđemo, što se tiče Srbije, već pre kraja godine mi ćemo biti sposobni i spremni da krenemo u izgradnju te pruge", rekao je Vučić.
Odgovarajući na pitanje Tanjuga o dinamici radova u vezi sa izgradnjom pruge i kada bi mogla da bude završena, Vučić je rekao da smo dobrim delom već počeli da radimo idejni projekat za prugu Beograd - Budimpešta i što se srpske strane tiče, bićemo spremni da krenemo u izgradnju već pre kraja ove godine.
"Računajte za neke tri, tri i po godine mogli bismo da idemo brzom prugom i veoma brzo umesto sedam sati za više nego dvostruko manje da idemo od Budimpešte do Beograda i od Beograda do Budimpešte", kaže Vučić.
Prema njegovim rečima, mi bismo možda i nešto brže mogli da završimo ne zato što smo brži ili bogatiji od Mađara već zbog specifičnosti situacije budući da Srbija već ima deo ruskog kredita koji možemo da koristi za prugu Stara Pazova - Novi Sad.
Premijer je naveo da je pruga Beograd - Budimpešta za Srbiju veza sa centralnom i zapadnom Evropom.
"Mislim da je to dobra veza i Mađarske sa kompletnim jugom i istokom Evrope", rekao je Vučić navodeći da je sa mađarskim premijerom razgovarao i o drugim infrastrukturnim projektima kao što su pruga Baja – Segedin - Subotica, otvaranju plovnog prelaza na Tisi, kao i otvaranju drugih putnih prelaza na granici Srbije i Mađarske.