Vesti
Svet
Vikiliks objavio telefonske brojeve prisluškivanih Nemaca: Nema Angelinog broja
02.07.2015. 20:00
Izvor: Vesti-online
Vikiliks objavio telefonske brojeve prisluškivanih Nemaca: Nema Angelinog broja
Vikiliks je objavio listu telefonskih brojeva visokih nemačkih državnih službenika, koje je priluškivala američka bezbednosna agencija NSA, ali bez telefona kancelarke Angele Merkel.
Vikiliks je naveo da je na novom, delimično redigovanom popisu 69 brojeva telefona i faksova, koji pripadaju visokim funkcionerima nemačkog Ministarstva ekonomije i finansija.
Izveštaji od pre dve godine, kada je na meti NSA bio telefon Merkelove, izazvali su diplomatsko trvenje između Berlina i Vašingtona, ali nemačko tužilaštvo je obustavilo istragu, uz obrazloženje da nema konkretnih dokaza, prenosi AP.
Najnoviji tajni izveštaj će verovatno izazvati zabrinutost u Nemačkoj, s obzirom da se NSA bavila širokim nadziranjem svog bliskog saveznika. Prošle sedmice, Vikiliks je objavio dokumente koji pokazuju da je NSA prilsuškivala francusku vladu, što je izazvalo bes u Parizu.
Sajt je objavio dva dokumenta - jedan sa skraćenim presretnutim razgovorima Merkelove i višeg pomoćnika u vezi sa grčkom dužničkom krizom i drugi između britanske obaveštajne službe i NSA.
Nije bilo moguće odmah potvrditi tačnost dokumenta, ali list "Zidojče cajtung" koji tvrdi da je imao pristup dokumetima, navodi na svojoj interenet stranici, da se lista pojavila u periodu između 2010. i 2012. godine i da su neki od navedenih brojeva još u upotrebi.
Vikiliks nije naveo izvor za dokumeta, ali sajt ima istoriju objavljivanja poverljivih dokumenata vlade SAD i jedne od saradnica Sare Harison, koja je bliski saradnik Edvarda Snoudena.
Predstavnici nemačke vlade nisu do sada dali nikakav komentar. Izveštaj je došao, pošto su članovi vladajuće nemačke koalicije izrazili nameru da angažuju bivšeg federalnog suđu da pregleda osetljiva dokumeta, koja traže poslanici, u okviru istrage o aktivnostima NSA u Nemačkoj.