Vesti
Sport
Novak za sat i po eliminisao Tomića, protiv Andersona za četvrtfinale Vimbldona!
03.07.2015. 20:00
Izvor: Blic Sport
Novak za sat i po eliminisao Tomića, protiv Andersona za četvrtfinale Vimbldona!
Najbolji teniser sveta Novak Đoković trijumfovao je za sat i po vremena u osmini finala protiv australijskog tenisera Bernarda Tomića sa 6:3, 6:3, 6:3 i nastavio pohod ka odbrani titule na Vimbldonu.
Novaku i Tomiću ovo je bio četvrti duel, u svim prethodnim slavio je branilac titule na Vimbldonu, a sada je nastavljena tradicija sjajnom defanzivom i pritiscima u pravim trenucima kojima nije mogao Australijanac da odoli.
Naredni protivnik prvog reketa sveta biće Kevin Anderson iz Južne Afrike koji je savladao Argentinca Leonarda Majera sa 6:4, 7:6(6), 6:3.
Novak je perfektno, bez izgubljenog poena, osvojio uvodni gem na susretu, dok je Tomić imao lošu procenu na osnovnoj liniji, te je potrošio jedan čelendž, ali je uspeo da poravna na 1:1 zaključno sa jednom forhend paralelom. Đoković je imao određenih problema da zadrži svoj prvi udarac, jer je četiri puta bilo 40:40, što je prethodilo novoj prednosti prvog tenisera sveta (2:1).
Samo manje dodavanje gasa rezultovalo je brejkom Đokovića. Srpski teniser je izgubio prvi poen u četvrtom gemu, ali je sa četiri u nizu ostavio Tomića bez reakcije, a onda i potvrdio oduzeti servis za 4:1. Išlo se gem za gem, a onda je na 5:3 Nole došao na red da servira.
Đoković je imao samo jedan problematičan gem, i to u prvom setu, a nakon toga je, čim odluči da doda gas, lagano pravio brejkove i išao korak po korak do pobede. U susretu protiv Australijanca najviše se istakla sjajna defanziva našeg predstavnika koji je terao Tomića da igra udarac više, što je rezultovalo velikim brojem grešaka.
Naredni Novakov protivnik biće Kevin Anderson iz Južne Afrike koji je eliminisao Argentinca Lenarda Majera sa 6:4, 7:6(8), 6:3.
Ritam je išao onako kako najbolji na svetu hteo, tako da je Australijanac samo u slučaju greške dolazio do poena, pa nije mogao da spase prvu set loptu posle 27 minuta. Činilo se da Novak igra sa pola gasa što je bilo dovoljno da se krči put ka narednoj rundi.
Tomić je shvatio da, ukoliko bude samo jednom popustio na svom servisu, gubi i drugi set, pa je izgubio sam dva poena do vođstva od 2:1, dok je Novak bez ikakvih problema sa nulom uzeo gem. Po razvoju događaja, činilo se da sve ide ka taj-brejku, ali novi impuls Đokovića doveo je do brejk prilike koja je odmah konvertovana neiznuđenom greškom protivnika (4:3).
Nešto duže razmene obeležile su osmi gem, a tu je Tomić pokazao da može da se nosi sa prvim reketom sveta (40:40), čak je Noletu popustila koncentracija jer je u dva navrata pred siguran poen otkazala realiziacija, ali to ga nije sputalo da ponovo priđe na gem od seta (5:3).
Đoković je demonstrirao defanzivu najbolje klase, nervirao australijskog predstavnika vrativši neverovatne udarce, a za trud je nagrađen novim brejkom i korakom ka pobedi pošto je vodio sa 2:0 u setovima.
Taman kada se i malo oseti samopouzdanje kod Tomića (40:15), Đoković dođe i sve to sruši sa nemogućim poenima koji su doneli još jednu brejk loptu. Svaka šansa za brejk u trećem setu ujedno je ličila na set loptu, toga je bio svestan i Bernard koji se grčevito borio i ostao u igri sa dva sada u nizu (1:1).
Stalni pritisci do kraja susreta izvojevali su konačni brejk u šestom gemu, a Australijanac ništa nije uspeo da učini po tom pitanju, pa je Novak nastavio pohod ka odbrani titule na Vimbldonu.