Vesti
Politika
O Sporazumu između država članica NATO-a
06.07.2015. 20:00
Izvor: Akter.co.rs
O Sporazumu između država članica NATO-a
Podršku Sporazumu između država članica NATO-a i ostalih država učesnica u programu "Partnerstvu za mir" o status njihovih snaga danas su, osim vladajućih stranaka, najavile i opozicione Demokratska stranka (DS) i Socijaldemokratska stranka (SDS) uz navode da se time poboljšava saradnja sa NATO-om i onemogućava prolaz strane vojske kroz Srbiju bez poziva
Poslanik DS-a Dragan Šutanovac rekao je tokom rasprave u parlamentu da će ta stranka podržati predloženi sporazum, jer se time poboljšava operativna sposobnost Vojske Srbije.
On je istakao i da su potpisnice tog sporazuma i zemlje koje nisu članice NATO-a, među kojima je i Rusija.
Šutanovac je naglasio i da sporazum precizno stavlja do znanja da će druge vojne snage moći da uđu u Srbiju samo na poziv Srbije.
"Srbija ovim pravi korak ka daljem bezbednosnom integrisanju. To integrisanje ne mora da bude u NATO, može da bude sistem koji se tiče same EU", rekao je Šutanovac.
Poslanik SDS-a Goran Bogdanović rekao je da sporazum omogućava optimalan obim saradnje sa NATO-om i podsetio da je saradnja sa NATO-om počela za vreme mandata Borisa Tadića.
Prema njegovim rečima, potvrđivanje sporazuma omogućava viši nivo međunarodne vojne saradnje, podizanje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama, čime se aktivno doprinosi spoljnoj i bezbednosnoj politici.
Poslanica Nove Srbije Dubravka Filipovski rekla je takođe da će ta stranka podržati sporazum jer se njime podiže sposobnost Vojske Srbije za učešće u multinacionalni operacijama, a omogućiće i izgradnju potrebnih kapaciteta za obrazovanje Vojske Srbije i postavljanje oficira Srbije na štabna mesta.
Poslanica Srpske napredne stranke Marija Obradović istakla je da je vrlo važno da Srbija bude uključena u sve mehanizme saradnje "Partnerstva za mir" istakavši da puna primena tog sporazuma omogućava neometanu vojnu saradnju.
Poslanik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Čotrić rekao je da s obzirom da je glavni cilj zemlje ulazak u EU, od toga ne treba razdvajati ni ulazak u NATO i ocenio da je pravi trenutak za raspravu za članstvo Srbije u NATO.
"U okviru najavljene reforme političkog sistema treba o ovome raspravljati racionalno bez obzira na emocije. Sećamo se razaranja i žrtava NATO-a iz 1999. godine, ali ne možemo živeti u prošlosti", rekao je Čotrić.
On je naveo da je predvorje za brojne zemlje za ulazak u EU, bio ulazak u NATO.
"Od trenutka kada su te zemlje postale članica NATO-a njihova stabilnost je povećana, smanjena je inflacija, zabeležen je privredni rast, a samim tim povećane plate i penzije", rekao je Čotrić.
On je ocenio i da bi Rusija ulaskom Srbije u NATO samo dobila još jednog prijatelja u toj alijansi, a ne protivnika.
Poslanik Pokreta za preokret Janko Veselinović rekao je da neće glasti za sporazum jer neke zemlje NATO-a ovih dan prema Srbiji preduzimaju mere koje se ne mogu "podrazumevati kao prijateljske".
On je naveo da je jedan od tih primera odluka Mađarske da podigne ogradu na granici sa Srbijom.