Vesti
Društvo i ekonomija
Ove godine bez otpuštanja železničara
06.07.2015. 20:00
Izvor: RTV
Ove godine bez otpuštanja železničara
BEOGRAD - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da ove godine neće biti otpuštanja radnika Železnica Srbije i da će se broj zaposlenih u 2015. smanjivati samo prirodnim odlivom.
Tek nakon izrađene studije, sledeće godine, možemo pričati o bilo kakvom višku, ako ga bude. I niko neće ostati bez svog radnog mesta a da pre toga nije obezbeđen socijalni program, rekla je Mihajlović novinarima uoči sastanka sa rukovodstvom i sindikatima železnice.
Ona je dodala da će socijalni program za eventualni višak radnika na železnici biti finansiran kada se završi studija iz programa pretpristupne pomoći Evropske unije za 2015. godinu.
Mihajlović je istakla da sva nagađanja o broju otkaza na železnici i brojke koje su se pominjale u prethodnom periodu predstavljaju proizvoljne ocene, "zbog toga što nikakva analiza u tom smislu još nije napravljena".
Prema njenoj oceni, od svih javnih preduzeća, jedino reforma železnica ide "u dan kako je planirano", a prvi veliki korak u reformi je napravljen krajem prošle nedelje, kada je Vlada donela odluku o njenom razdvajanju na tri privredna društva.
Sve što je urađeno u prethodnom periodu, zajedno sa poslovodstvom železnica, obavljeno je na vreme, po planu i dinamici koja je dogovorena, zahvaljujući ljudima koji vode železnicu, konstatovala je Mihajlović.
Ona je rekla da će na današnjem sastanku sa rukovodstvom i sindikatima železnice odgovarati na pitanja radnika vezana za budućnost te kompanije.
Železnice Srbije trenutno imaju 16.941 zaposlenog.
Govoreći o radu tog javnog preduzeća tokom turističke sezone, generalni direktor Železnica Srbiji Miroslav Stojčić naglasio je da su svi raspoloživi kapaciteti prebačeni na prugu za Bar, uključujući i one rezervne, salon-vagone "Plavog voza".
Stojčić je dodao da bi bilo dobro da se obezbede još neki vagoni, ali da ih nema, a da se železnice trude i uspevaju da zadovolje zahteve putnika.
Posle remonta dela pruge, sada se do Bara stiže za 11-12 sati, a to vreme će biti kraće nakon remonta pruge od Resnika do Valjeva, istakao je Stojčić.