Vesti
Svet
Produženi pregovori sa Iranom o nuklearnom programu
07.07.2015. 20:00
Izvor: RTS
Produženi pregovori sa Iranom o nuklearnom programu
Pregovori šest svetskih sila i Irana o nuklearnom programu Teherana ponovo su probili rok za postizanje konačnog rešenja i biće produženi do petka.
"Znali smo da će biti mučno, izazovno i ponekad teško", rekla je visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini i dodala da će pregovori biti nastavljeni uprkos nekim "napetim" momentima, prenosi Beta.
Stejt department saopštio je da će pregovori biti produženi do 10. jula.
Sve strane koje učestvuju u pregovorima kažu da ostaju duboke razlike i nema naznake da su rešeni sporovi počevši od pravila nadzora nad sumnjivim lokacijama u Iranu kako bi se ograničila istraživanja i razvoj napredne nuklearne tehnologije.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je izjavio da je preostalo manje do 10 tačaka krupnih razlika koje treba premostiti.
Lavrov je, kako prenosi RIA Novosti, rekao da su se strane saglasile da većina sankcija Iranu treba da bude ukinuta, ali da ostaje veliki problem sa embargom na oružje koji je Savet bezbednosti UN uveo 2010. godine.
Diplomate su produžile razgovore za nedelju dana kada je rok promašen 30. juna, a prethodno su probijeni rokovi i u julu i novembru 2014.
Za američkog državnog sekretara Džona Kerija postoji dodatni pritisak iz Kongresa i Izraela koji je najsumnjičaviji u namere Irana.
Ako se sporazum ne pošalje na razmatranje američkim poslanicima do četvrtka, onda bi jednomesečni rok za razmatranje u Kongresu mogao biti udvostručen što će onemogućiti administraciji u Vašingtonu da ponudi ekonomske povoljnosti Iranu za ustupke oko nuklearnog programa.