Vesti
Politika
SDS i Zeleni Srbije potpisali sporazum o strateškom partnerstvu
07.07.2015. 20:00
Izvor: Blic
SDS i Zeleni Srbije potpisali sporazum o strateškom partnerstvu
Socijaldemokratska stranka (SDS) i Zeleni Srbije potpisali su danas sporazum o strateškom partnerstvu i zajedničkom delovanju, uključujući i predizborne i izborne aktivnosti.
SDS i Zeleni Srbije su sporazum potpisali na osnovu dosadašnje saradnje i zajedničkog delovanja, i bliskosti programskih načela i političkih vrednosti za koju se obe stranke zalažu, piše u zajedničkom saopštenju. Dve stranke ističu da će se zalagati za razvoj "zelene ekonomije kao cirkularne i kreativne ekonomije", kao i za "energetski preobražaj" Srbije, na osnovu većeg korišćenja obnovljive energije i manje potrošnje energije.
Zajednički će raditi i na reformi obrazovanja da bi ono postalo dostupno, savremeno, neprekidno, za sve generacije i kroz ceo život.
Prilikom potpisivanja sporazuma predstavnici dve stranke su najavili i zalaganje za poboljšanje i unapređenje javnog upravljanja u oblasti životne sredine, "jer je u Srbiji ekološka uprava najveći ekološki rizik".
Složili su se da je neophodno osnivanje Fonda ; za zaštitu životne sredine, namensko trošenje "ekološkog dinara" i osnivanje Ministarstva životne sredine i prirodnih resursa.
"SDS je, kao jedina stranka koja je odbila da uđe u vlast i na republičkom i na pokrajinskom nivou, dokazala da je istinska opozicija svakoj lošoj vlasti. Drago nam je da i druge opozicione stranke prepoznaju potencijal SDS da bude stožer okupljanja istinski opozicionih stranaka u svrhu ojačavanja opcije koja može biti jedina alternativa nesposobnoj vlast", izjavio je lider SDS Boris Tadić.
Sporazum o strateškom partnerstvu je SDS ranije potipisala s Pokretom Zapadna Srbija.