Vesti
Sport
Đoković dominantno ušao u polufinale Vimbldona!
08.07.2015. 20:00
Izvor: Blic
Đoković dominantno ušao u polufinale Vimbldona!
Novak Đoković potvrdio je dominaciju u međusobnim duelima sa Marinom Čilićem, i to za plasman u polufinale Vimbldona! Pobedio ga je i u 13. duelu sa 6:4, 6:4, 6:4, pa će za ulazak u finale igrati protiv Stana Vavrinke ili Rišara Gaskea.
Očekivao se početak duela posle 16 časova, ali je kiša poremetila planove i odužio se meč Endi Marej - Vasek Pospišil na Centralnom terenu. Tek oko 18.00, na terenu su se našli "broj 1" i hrvatski predstavnik.
Pobednik meča sastaće se sa boljim iz susreta Stan Vavrinka - Rišar Gaske, a poznato je već da će se za finale boriti Endi Marej i Rodžer Federer, koji su trijumfalno priveli mečeve kraju posle prekida zbog padavina.
Novaka je na oprez pozivao prošlodišnji duel sa Čilićem baš u četvrtfinalu Vimbldona, pobedio ga je tek posle pet setova, ali je sada od početka do kraja potpuno kontrolisao svoj servis, uz po brejk u svakom setu.

Prvi set: Novak rano napravio brejk i priveo set kraju
Odlično je servirao Čilić na početku, odmah je zabeležio prvi as, a uz dva vinera je osigurao osvajanje prvog gema. Uzvratio je Đoković, u završnici gema je uspeo da isprovocira grešku posle nešto duže razmene, da bi posle 40:15 poentirao za 1:1.
U novom gemu, Novak je nestrpljivog rivala uspeo da uvede u nove duže razmene natera da se dobro rastrči i greši, što je rezultiralo iskorišćenom brejk šansom. Potvrda je bila efikasna, bez izgubljenog poena za Đokovićevih 3:1.
Tek malo kasnije je Čilić popravio prvi servis, postao je agresivniji i lakše je parirao Novaku, ali mu se nijednom nije ukazala prilika da se približi šansi za brejk, da bi na 5:4 smanjio uz odličnu igru na mreži, bez izgubljenog poena.
Servirao je Novak za set, Čilićevo pogađanje mreže mu je donelo dve set lopte, a treća nije iskorišćena posle duge razmene u kojoj je hrvatski teniser iz bezizlazne situacije ipak stigao da krajnjim naporom pošalje lopticu preko mreže. Četvrta je donela 6:4, pošto je najbolji teniser sveta prvo odlično sevrirao, a zatim dočekao kiks protivnika.

Drugi set: Brejk u završnici presudio
Trudili su se teniseri da greške svedu na minimum, dobro je Novak odgovarao na udarce sa osnovne linije i ništa nije davalo bilo kakve naznake da bi Čilić mogao da pripreti oduzimanjem servisa.
Ne izgubivši poen, osvojio je četvrti i šesti gem pri kom je izjednačio, ali je i protivnik držao odstupnicu, koristeći greške za novo vođstvo i 4:3. U jednom trenutku, Novak je pri svom servisu imao osvojenih 14 od poslednjih 16 poena, ništa ga nije omelo na putu do novog izjednačenja, a onda je došao dugo čekani brejk.
Poveo je Novak pri Čilićevom servisu sa 40:0, prva šansa nije iskorišćena, a mali rat bekhend slajsovima završen je Čilićevim skraćivanjem udarca tek do mreže, što je Novaku omogućilo da servira za osvajanje drugog seta. Bilo je problema, gubio je Novak sa 15:30, da bi sigurniji servisi otklonili dileme o ishodu, za 6:4.

Treći set: Novak po receptu iz drugog seta došao do brejka
Nervozno je delovao i Čilićev trener Goran Ivanišević u loži, pokušavao je to da sakrije bodreći svog pulena, ali se za njegov nešto bolji utisak pitao i Novak.
"Broj 1" nije posustajao pri svom servisu, viđen je po besprekoran gem na obe strane, dok je uzvikom "bravo" Đoković iskazao u jednom trenutku oduševljenje dobrim potezom rivala.
Tek pri 3:2 i 40:40 Čilić je imao mogućnost da dođe do brejk šanse, što je Novak neutralisao prvo na mreži, a zatim i sa osnovne linije (3:3). Posle toga je bila jasna trenutna razlika između dvojice tenisera, kada je Novak poveo sa 40:0 i došao do tri brejk šanse. Iako je prvu olako propustio, preokret na 4:3 obezbedio mu je slab udarac obeshrabrenog rivala.
Iako je Marin u novom gemu gubio sa 0:30, uspeo je da naniže četiri poena, ali nije delovao previše raspoložen zbog toga - Novak je bio na servisu za pobedu. Ponovo je imao 40:0, a druga meč lopta bila je trijumfalna, za kraj borbe duge sat i 51 minut.