Vesti
Politika
Jednoglasna podrška izmenama Zakona o policiji
14.07.2015. 20:00
Izvor: B92
Jednoglasna podrška izmenama Zakona o policiji
Poslanici vladajuće koalicije, ali i i poslanici opozicije iz DS i SDS podržali su izmene Zakona o policiji, koje bi trebalo da unaprede rad MUP-a.
Poslanik Nove stranke Zoran Živković ocenjuje da su predložena rešenja dobra.
U raspravi, poslanici vladajuće koalicije i opozicije su istakli potrebu da se što pre donose novi, sveobuhvatan i kvalitetan zakon o policiji, a kako je navela predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Marija Obradović iz SNS, poslanici treba da izvrše pritisak kako bi on što pre bio usvojen.
Obradović je navela da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović juče obavio konsultacije sa svim poslaničkim grupama o predloženim izmenama Zakona o policiji kada su, navela je, razjašnjene mnoge nejasnoće što je dovelo do toga da mnogi amandmani budu povučeni.
U skupštinskoj raspravi, ministar Stefanović rekao je da se intenzivno radi na pripremi novog zakona, a da su izmene postojećeg propisa predožene kako bi se u međuvremenu rešili problemi sa kojima se u svom radu MUP svakodnevno suočava.
Tokom rasprave, bilo je i pitanja o pojedinim istragama ubistava i pokušaja ubistva među kojima je i napad na biznismena Milana Beka, a ministar Stefanović je između ostalog rekao da nijedno hapšenje unapred nije najavljivano, da se javnost obaveštava po okončanju hapšenja i da MUP ne daje informacije dok traje istraga.
Najavljujući podršku predloženim izmenama zakona, poslanik SPS Vanja Vukić ocenio je da je važno uvođenje dva nova sektora u MUP, među kojima su sektor za ljudske resurse koji će omogućiti karijerno napredovanje u službi i sektor za medunarodnu saradnju i evropske integracije, važan za Srbiju zbog otvaranja jednog od najtežih polglavlja 24 u pregovorima sa EU.
Vukić je naveo da podržava predloženo spajanje PTJ i SAJ i dodao da očekuje da će biti usvojen amandman SPS koji predviđa da ministar bude odmah obevšten u slučajevima angažovanja specijalne jedinice.
Poslanik SPO Aleksandar Jugović rekao je da je namera MUP da se unapredi sistem bezbednostisti, navodeći da reorganizacija Direkcije policije koja se tiče poglavlja 24 iz pregovaračkog procesa sa EU ima za cilj usklađivanje našeg sistema bezbednosti sa standardima EU.
Reforme MUP su neophodne, smatra Jugović navodeći da su u prošlosti u Srbiji prebijani i ubijani politički neistomišljenci i novinari po nalogu zvaničnih državih organa, i da je Srbija zemlja u kojoj je izvršen atentan na premijera Zorana Djinđića.
Poslanica SVM Elvira Kovač pohvalila je intenzivan rad na novom zakonu o policiji i navela da su zbog određenih okolnosti koje nalažu hitnost u postupanju policije predložene izmene postojećeg zakona.
Kovač je navela da se predloženim rešenjima stvara pravni okvir za postupanje policije u stanju povećanog rizika za javnu bezbednost i predviđa obaveza da se policija uključi u potragu odmah po prijavi nestanka lica.