Vesti
Svet
Ukrajinci proglasili ruskog konzula u Odesi za "personu non grata" i proterali ga
17.07.2015. 20:00
Izvor: Blic
Ukrajinci proglasili ruskog konzula u Odesi za "personu non grata" i proterali ga
Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine proglasilo je vršioca dužnosti generalnog konzula Rusije u Odesi nepoželjnom osobom, javile su danas ruske agencije, prenoseći i saopštenje Moskve da je to neprijateljski potez i da će "naravno, preduzeti neophodne uzvratne mere".
Zvanični Kijev proteruje ruskog diplomatu, čije se ime, doduše, ne navodi, na osnovu materijala Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), čiji je predsednik Vasilij Gricak rekao da je odluka doneta zbog nespojivosti njegovih aktivnosti sa diplomatskom praksom, kao i zbog narušavanja odredbi Bečke konvencije o konzularnim odnosima.
Služba SBU tvrdi da je prokazani diplomata već napustio Ukrajinu.
Agencija RIA Novosti je prenela da je na sajtu ruske diplomatske misije u Odesi navedeno da dužnost generalnog konzula vrši Valerij Šibeko, a rusko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da je nota o proglašenju nepoželjnom osobom uručena 13. jula.
"Ocenjujemo takvo postupanje ukrajinskih vlasti kao još jedan neprijateljski potez, usmeren na veštačko podizanje napetosti u bilateralnim odnosima. Ruska strana preduzeće, razume se, neophodne uzvratne mere", navelo je rusko ministarstvo.
Prenoseći vest iz Odese, agencija Frans pres podseća da je u toj luci na jugu maja prošle godine izbio sukob proruskih demonstranata i pristalica vlasti u Kijevu, kada je ubijeno više od 40 ljudi.
Većina žrtava je podržavala Moskvu, a umrli su u vladinoj zgradi u kojoj su našli sklonište, a koja je zapaljena "molotovljevim koktelima" bačenim iz gomile ukrajinskih nacionalista.
Od tada nije bilo ozbiljnijeg nasilja, ali je ukrajinski predsednik "šokirao" postavljanjem bivšeg gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija za guvernera Odese, navodi AFP.
"Nije jasno u prvom trenutku da li je proterivanje vršioca dužnosti generalnog konzula na bilo kakav način povezano sa vrlo prozapadno orijentisanim bivšim gruzijskim predsednikom", navodi francuska novinska agencija.