Vesti
Žuta štampa
Egzit avantura završena sa 300.000 posetilaca
19.07.2015. 20:00
Izvor: 021.rs
Egzit avantura završena sa 300.000 posetilaca
Ovogodišnja Exit Avantura završena je sa rekordnih 300.000 posetilaca od Petrovaradina do Jaza, a ostaće upamćena po dobroj atmosferi i dve prosidbe - na Exitu i Sea Dance festivalu.
Pored rekordne posećenosti u ovoj deceniji i najposećenije noći u istoriji Exita, i Sea Dance je povećao broj stranih gostiju za 70 odsto iz više od 40 zemalja.
Posle 190.000 posetilaca na ovogodišnjem Exitu, kroz festivalske kapije na Jazu je prošlo više od 110.000 posetilaca, čime je postavljena nova lestvica za naredne godine i nove uspehe, navodi se u saopštenju organizatora. Kada se tome doda spektakularni koncert Robija Vilijamsa na Ušću pred oko 33.000 posetilaca, prvi Revolution festival u Temišvaru za još 12.000 fanova i više od 70 promotivnih događaja širom celog regiona, uz promo turneju u Velikoj Britaniji brojka ljudi koji su ove godine bili deo Exit Avanture dostiže i 400.000 ljudi.
Temu "15 godina širenja ljubavi" svojom muzikom, ali na različite načina na Exitu su opravdali izvođači poput Clean Bandita uz najveći evropski hit "Rather Be", Emeli Sande, Motorhead, Tom Odell, Hardwell i Martin Garrix... Ljubav je bila i centralna tema nastupa Johna Newmana čija pesma "Love Me Again" je zauzela mesto nezvanične himne cele Exit Avanture.
Manu Čao je uspeo da obori sopstveni rekord posećenosti na glavnoj bini, za ukupno najposećeniju noć u istoriji Exita, a emotivni naboj pojačalo je i 500 lampiona koji su to veče leteli u nebo, poslavši svetu univerzalnu poruku ljubavi i jednistva.
Zapažene nastupe imali su i Milky Chance, Capital Cities, Faithless, zatim majstori elektronske scene kao što su Leftfield, Adam Beyer, Dixon, Chris Liebing, Tale of Us, Octave One, Simian Mobile Disco i brojni drugi. Sea Dance je već prve večeri potvrdio titulu najboljeg evropskog festivala do 40.000 posetilaca dnevno, uz nastup grupe The Prodigy.
Emotivno je bilo i tokom nastupa slovenačkog superstara Gramatika, a žurke na plaži obeležio je američki kolektiv Crew Love i njihov istaknuti duet Soul Clap. Usledio je provod uz Rudimental di-džej set tokom kojeg se horski pevala pesma Boba Marleya "One Love“, a u istom tonu nastavio je hit duo Sigma, a zatim su sve pristutne na plaži "u nebo poveli" piloti iz dueta Flight Facilities.
Izdvojio se i avangardni art-disko nastup Roisin Murphy, a plažu je "zatalasao" i nasmejani di-džej maestro James Zabiela.
U završnici Exit Avanture posetioci su uživali u nastupima hora Viva Vox, grupe Van Gogh i londonskog hitmejkera Marka Wilkinsona.