Vesti
Svet
Savet bezbednosti UN odobrio nuklearni sporazum sa Iranom, ali može i da ponovo uvede sankcije
20.07.2015. 20:00
Izvor: Blic
Savet bezbednosti UN odobrio nuklearni sporazum sa Iranom, ali može i da ponovo uvede sankcije
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odobrio je danas sporazum kojim se nuklearni program Irana ograničava u zamenu za ublažavanje sankcija, ali će moći da ponovo uvede kaznene mere tokom narednih 10 godina ukoliko Teheran bude kršio ovaj istorijski dogovor.
Petnaestočlano telo je svetske organizacije jednoglasno usvojilo rezoluciju koja je deo sporazuma postignutog u Beču prošle nedelje između Irana i velikih svetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Nemačka, Francuska, Velika Britanija i EU).
Ukoliko, međutim, SB UN dobije pritužbu da Iran krši sporazum, onda će glasati u roku od 30 dana o novoj rezoluciji kojom bi se produžio rok za ukidanje sankcija.
Ukoliko, pak, SB UN ne izglasa takvu rezoluciju, sankcije će Iranu biti automatski ponovo nametnute.
Pri tom, procedura sprečava bilo koju od zemalja sa pravom veta koje su pregovarale sa Iranom, kao što su Rusija i Kina, da blokiraju ponovno uvođenje sankcija Iranu.
U zamenu za ukidanje sankcija SAD, EU i UN, Iran će biti podvrgnut dugoročnim ograničenjima nuklearnog programa za koji Zapad sumnja da ima za cilj izradu atomske bombe, ali za koji Teheran tvrdi da ima mirnodopske svrhe.
Usvajanje rezolucije u SB UN podrazumeva složen niz koordinisanih koraka na koje je Iran pristao tokom skoro dvogodišnjih pregovora sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom, Nemačkom i EU.
U tekstu rezolucije se navodi da ublažavanja sankcija Iranu neće biti sve dok Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ne podnese izveštaj Savetu bezbednosti u kojem potvrđuje da je Teheran preduzeo mere vezane za nuklearni program, a koje su obuhvaćene sporazumom.
Prema sporazumu, velike sile ne moraju da preduzmu nikakvu dalju akciju u roku od 90 dana, a onda su obavezne da počnu sa pripremama kako bi mogle da ukinu sankcije čim IAEA podnese verifikacioni izveštaj.
EU je danas takođe odobrila nuklearni sporazum sa Iranom, dok je administracija američkog predsednika Baraka Obame uputila sporazum Kongresu, koji ima 60 dana da ga razmotri.
Rezolucija koju je odobrio SB UN dozvoljava Iranu da se snabdeva balističkom raketnom tehnologijom i teškim naoružanjem kao što su tenkovi i juršni helikopteri, ali su SAD obećale da će staviti veto na takve zahteve.
Čim sankcije Iranu budu mogle da budu ukinute, sedam prethodnih rezolucija UN protiv Irana biće okončane, a mere sadržane u rezoluciji koja je danas usvojena stupiće na snagu.