Vesti
Politika
Selaković: Nije se odustalo od reforme pravosuđa u Srbiji
22.07.2015. 20:00
Izvor: Blic
Selaković: Nije se odustalo od reforme pravosuđa u Srbiji
Ministar pravde Nikola Selaković istakao je danas u parlamentu da se nije odustalo od reforme pravosuđa u Srbiji.
Na pitanje Vladimira Pavićevića iz Nove stranke da li se odustalo od reforme pravosuđa pošto za 12 meseci nije bilo inicijative da se u Skupštini razgovara o predlozima zakona, važnim za reformu pravosuđa - Predlogu izmene zakona o Državnom veću tužilaca, kao i Predlogu izmene zakona o visokom savetu sudstva - Selaković je odgovorio sa "daleko od toga".
Ministar je rekao da je razlog što ove izmene zakona nisu usvojene to što se vredno radi na poglavlju 23, kao i to što Vencijanska komisija nema najpozitivnije mišljenje o nekim izmenama u ovim predlozima zakona.
On je naveo i da je ;utvrđeno da postizanje nekih ciljeva nacionalne strategije za reformu pravosuđa nije moguće bez promene Ustava.
Selaković je danas u Skupštini Srbije obrazlagao predložene sporazume Srbije i Turske o izručenju, o uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i o uzajamnoj pravnoj pomoći u građanskim i trgovačkim stvarima.
On je kazao da će ti sporazumi doprineti većoj pravnoj sigurnosti fizičkih i pravnih lica, ali i efikasnijoj borbi protiv organizovanog kriminala.
- Rešenja sadržana u ovim ugovorima treba da doprinesu većoj pravnoj sigurnosti fizičkih i pravnih lica jedne države kada se nađu na teritoriji druge države, a to je pravo na pravnu zaštitu, pravo na besplatnu ;pravnu pomoć, zaštitu svedoka, izuzimanje od plaćanja parničnih troškova, upotrebu jezika - rekao je Selaković.
On je naveo da će u krivično pravnoj materiji predložena rešenja omogućiti ; daleko obimniju i raznovrsniju pravnu pomoć, između dve zemlje i naveo primer privremena predaja lica lišenih slobode.
- To je posebno važno za otkrivanje i suzbijanje organizovanog kriminala - ocenio je Selaković.
On je naveo i da će se stvoriti osnov za čvršću i obavezniju pravnu saradnju između nadležnih organa dve države kako okrivljena i osuđena lica ne bi bekstvom iz jedne u drugu državu izbegla krivičnu odgovornost.
Poslanici opozicije Janko Veselinović iz Pokreta za preokret, Gordana Čomić iz Poslaničke grupe DS, kao i Vladimir Pavićević iz Nove stranke najavili su podršku predloženim bilateralnim sporazumima.