Vesti
Svet
Nemci ocenjuju da je odluka Bundestaga o pomoći Grčkoj - pogrešna
22.07.2015. 20:00
Izvor: Blic
Nemci ocenjuju da je odluka Bundestaga o pomoći Grčkoj - pogrešna
Većina Nemaca, njih 56 odsto, smatra pogrešnom odluku Bundestaga od prošle sedmice da podrži treći paket finansijske pomoći Grčkoj, pokazala je danas objavljena anketa Instituta za istražzivanje javnog mnjenja INSA.
Posebno protiv odluke Bundestaga bili su nemački građani stari između 45 i 54 godine, a svega 33 odsto građana podržalo je odluku da se pomogne vladi Aleksisa Ciprasa i grčkom narodu.
Protiv dalje pomoći Grčkoj su izričito birači "Alternative za Nemačku" (AfD), konzervativne, desničarske i evrokritički nastrojene partije i njih 87 odsto odbija dalju finansijsku podršku Grčkoj, kao i 69 odsto nebirača.
Kod birača i simpatizera vladajućih demohrišćana i socijaldemorkata, saglasno je 40 odsto sa odlukom Bundestaga.
Bundestag je pre nekoliko dana na vanrednoj sednici i uz žestoku poslaničku diskusiju uvažio argumentaciju kancelarke Angele Merkel i dao "zeleno svetlo" za novi paket pomoci, vredan 86 milijardi evra, koji je dogovoren u Briselu.
Za novi paket pomoci glasalo je 439, protiv je bilo 119, a uzdržanih je bilo 40 poslanika.
Među protivnicima dalje pomoći Atini, kako procenjuju mediji, bilo je i pedesetak poslanika iz redova demohrišćana kancelarke Angele Merkel.
Sumnja među poslanicima je velika, a tabor onih koji su rekli "ne" porastao je pošto je u februaru, kada se usvajao produžetak drugog paketa pomoći, bilo samo 29 protiv.
Glasanju u Bundestagu prethodilo je i uvodno izlaganje Merkelove, koja je u svom govoru ukazala na potrebu solidarnosti, kompromisa i dalje pomoći Grčkoj, kako bi ona ponovo "stala na noge" i upozorila da bi alternativa tome bio haos u Grčkoj i u celoj Evropi.