Vesti
Svet
Pronađen deo prtljaga blizu ostataka nestalog malezijskog aviona
30.07.2015. 20:00
Izvor: novosti.rs
Pronađen deo prtljaga blizu ostataka nestalog malezijskog aviona
Deo prtljaga pronađen je danas na francuskom ostrvu Reunion u Indijskom okeanu nedaleko od ostataka krila, kako se veruje aviona boing 777 "Malezija erlajnsa" - koji je nestao u martu prošle godine na letu MH370
KUALA LUMPUR - Deo prtljaga pronađen je danas na francuskom ostrvu Reunion u Indijskom okeanu nedaleko od ostataka krila, kako se veruje aviona boing 777 "Malezija erlajnsa" - koji je nestao u martu prošle godine na letu MH370 i čija sudbina do danas nije razjašnjena.
"Deo prtljaga je bio ovde još od juče, ali niko nije obratio pažnju na njega", rekao je je Džoni Begi, lokalni čistač plaže, koji je ranije pronašao veći komad olupine za koju se veruje da je deo krila aviona.
Deo prtljaga sadrži zatvoren rasferšlus, preneo je AFP.
Lokalna policija koja proverava ostatke aviona, deo prtljaga je pokupila u četvrtak.
Zamenik malezijskog ministra saobraćaja Abdul Aziz Kapravi izjavio je danas da je "gotovo siguran" da deo olupine pronađen na obali ostrva Reinion u Indijskom okeanu pripada nestalom boingu 777 "Malezija erlajnsa", koji je nestao u martu prošle godine.
"Gotovo je sigurno da pronađeni deo krila aviona pripada boingu 777. To mi je rekao naš glavni istražitelj", rekao je Kapravi novinarima, a preneo Rojters.
Premijer Malezije Nadžib Razak rekao je da je ostatak olupine, za koje se veruje da je deo krila, poslat u francuski grad Tuluz na dalje ispitivanje.
Deo olupine dug dva metra, za koji se čini da je deo krila aviona, pronašli su juče ljudi koji su čistili jednu plažu na Reinionu.
To otkriće je podstaklo nade u Maleziji i širom sveta da bi mogla da bude rešena jedna od najvećih misterija u sektoru avijacije, misterija nestanka malezijskog boinga 777 u martu 2014. godine.
Avion na letu MH370, koji je putovao od Kuala Lumpura za Peking sa 239 putnika i članova posade, nestao je noću iznad Južnog kineskog mora, pošto je neobjašnjivo skrenuo sa zacrtane rute prema severu.
Vlasti veruju da je pao iznad Indijskog okeana, ali do sada nisu bili pronađeni nikakvi fizički dokazi za to.