Vesti
Svet
Na Siciliji 11 uhapšenih zbog veza sa mafijaškim kapom Denarom Dijabolikom
03.08.2015. 20:00
Izvor: Blic
Na Siciliji 11 uhapšenih zbog veza sa mafijaškim kapom Denarom Dijabolikom
Italijanska policija saopštila je danas da je na Siciliji uhapšeno 11 osoba osumnjičenih za pomaganje Mateu Mesini Denaru, zvanom Dijabolik, mafijaškom bosu i prvom čoveku (kapo di tuti kapi) u hijerarhiji kriminalne organizacije Koza nostra, koji je poslednjih 20 godina u bekstvu.
Među uhapšenima je i 77-godišnji Vito Gondola, jedan od bivših bosova, optužen da za Mesina Denara vodi tajnu mrežu komunikacije.
Osnovno sredstvo komunikacije za članove mafije je "pižino", što je u sicilijanskom žargonu u osnovom značenju papirić koji mafijaši koriste za dogovaranje, odnosno preko kojih bos daje instrukcije članovima svoje grupe.
Gondola je za svoje članove koristio formulacije poput "hrana za ovce je spremna", "treba ošišati ovce" ili "odvojio sam ti rikotu, dođi kasnije". Te poruke su bile sakrivene ispod velikog kamena na jednoj farmi u okolini Trapanija, na Siciliji. Članovi mafije kojima su bile namenjene poruke posle čitanja bi ih zapalili.
Mateo Mesina Denaro (53) se smatra naslednikom dva najveća mafijaška bosa koji su u zatvoru, Salvatore Tota Riine i Bernarda Provencana.
On je osuđen na doživtonu robiju zbog ubistva, ali je 20 godina u bekstvu. Jedina njegova fotografija koja je poznata policiji potiče sa početka 1990-tih.