Vesti
Društvo i ekonomija
Suša opustošila njive, u Sremu rod kukuruza prepolovljen
21.08.2015. 20:00
Izvor: Blic
Suša opustošila njive, u Sremu rod kukuruza prepolovljen
Visoke temperature i sušni period u julu i avgustu loše su uticali na kukuruz, soju, suncokret i šecernu repu, pa se tako u Sremu i Mačvanskom okrugu očekuje da će rod kukuruza biti prepolovljen u odnosu na lani, navodi strucna služba Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije.
Na peskovitim terenima, kao što su Titelski breg, Subotička i Deliblatska peščara, prinos soje je smanjen do 10 puta u odnosu na prošlu godinu, procene su stručnjaka PKS.
Kada je reč o voću, rod maline, jagode, trešnje, jabuke i grož]a je bolji, a prognozira se rekordan prinos jabuka od 350.000 tona.
Iako do žetve kukuruza ima još dosta vremena, stabljike su već ostale bez zelenih listova, a na smanjenje prinosa u velikoj meri, osim sušnog perioda, uticali su i neprimenjivanje agrotehnike u punoj meri, sortiment, kao i fizičke osobine zemljišta.
Prema procenama, na području Srema smanjen je prinos kukuruza do oko 50 odsto u odnosu na prošlu godinu, a 20 odsto u odnosu na višegodišnji prosek za Srem, objavljeno je na sajtu PKS.
U Južnom Banatu i na severu Backe prinos je manji za oko 10-15 odsto u odnosu na višegodišnji prosek, dok u ostalim delovima Vojvodine ocekivani prinosi kukuruza odgovaraju ili su nešto veci u odnosu na višegodišnji prosek.
Vremenske neprilike u julu i avgustu ozbiljno su ugrozile rod soje. Procenjuje se da je na peskovitim terenima, kao što su Titelski breg, Suboticka i Deliblatska pešcara, prinos smanjen do 10 puta u odnosu na prošlu godinu, dok je na podrucju Srema prinos niži do 60 odsto u odnosu na rod 2014. godine.
Za razliku od peskovitog tla, suša nije imala toliki uticaj na zemljište u Zapadnoj i Južnoj Backoj i Severnom Banatu, gde je soja u dobrom stanju i prinos nije smanjen u odnosu na višegodišnji prosek.
Me]utim, u centralnoj Srbiji, stanje ovih useva je u lošijem stanju. Podrucje PŠ (poljoprivredna strucna služba) Loznica, na kojem je kukuruz zasejan na 15.000 hektara, imace ocekivani rod, manji za oko 30 odsto, dok ce soje biti manje za oko 35 odsto u odnosu na 2014. godinu.
U Mačvanskom okrugu očekuje se smanjenje prinosa kukuruza do 50 odsto, soje do 55 odsto u odnosu na prošlu godinu. Kolubarski okrug, sa šest opština, u cijoj setvenoj strukturi dominira kukuruz (zasejano oko 37.465 hektara), imače smanjenje prosečnog roda od pet tona po hektaru, za trećinu.
Smanjenje prinosa ove godine uzrokovao je toplotni talas, a prošle godine poplave. Proizvo]ači traže spas u siliranju kukuruza kako bi se rod iskoristio koliko je moguće, pa će ove godine biti znatno više površina sa kojih će se silirati kukuruz - oko 50 odsto, dok je uobičajeno oko 30 procenata površina).
Ove godine očekuje se dobar rod voća i povrća, prognozira se bolji rod maline, jagode, trešnje, jabuke i grož]a. Stanje zasada jabuka ukazuje da će ovogodišnji rod dati rekordan prinos do oko 350.000 tona.
Vinogradi su u odlicnom stanju i očekuje se dobar rod i odličan kvalitet zbog velikog broja sunčanih dana. U Šumadijskom okrugu, procenjuje se uvećanje roda šljive za oko 50 odsto, ali i lošijeg kvaliteta, dok su breskve zbog ubrzanog zrenja dale plodove nižeg kvaliteta.
Zlatiborski okrug zabeležio je dobar rod maline, narocito u zasadima gde je primenjena puna agrotehnika. Cena u otkupu je veoma povoljna - oko 210 dinara po kilogramu.
Zasadi šljive u ovom okrugu su neujednačeni po pitanju roda. Suša nije pogodovala zrenju, dok su zasadi pod sistemima za navodnjavanje u odlicnom stanju.
Povrtarske kulture imaće veći rod za oko 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, kada su poplave uništile veliki deo zasada. Parcele pod sistemima za navodnjavanje su očekivano dobro prošle kroz sušni period - bez posledica smanjenja prinosa.