Vesti
Društvo i ekonomija
Vučić: Biće povećanja plata i penzija
24.08.2015. 20:00
Izvor: novosti.rs
Vučić: Biće povećanja plata i penzija
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će razgovori sa MMF o povećanju plata i penzija biti finalizovani do kraja oktobra
BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će razgovori sa MMF o povećanju plata i penzija biti finalizovani do kraja oktobra i poručio da će povećanja plata i penzija biti.
"Povećanje plata i penzija će biti. Tačka.", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.
Premijer je naveo da će razgovori o povećanju plata i penzija sa MMF biti finalizovani krajem oktobra, kada će biti doneta konačna odluka.
Dodao je da je vrlo konzervativan po tom pitanju i da ne prihvata preoptimistične prognoze, ali da će Srbija, uz tu vrlo konzervativnu i pesimističnu prognozu i Srbije i MMF, imati povećanje plata i penzija.
Upitan da li će odluku o povećanju plata i penzija doneti MMF ili Vlada Srbije, a s obzirom da je najavio povećanje pre odluke MMF, Vučić je rekao da o tome uvek odlučuje Vlada Srbije.
"Odlučuje vlada, odlučujem ja, a MMF će se saglasiti sa odlukom koju donesemo ili ćemo mi sa njima ako vam je lakše, a i jedni i drugi vidimo taj prostor. Ta razlika u prostoru koji vidmo oko povećanja nije velika a nastavićemo saradnju sa MMF i posle povećanja", izjavio je premijer.
Pred novu rundu dijaloga u Briselu, rekao je da mnogi, a ni kosovski ministar inostranih poslova Hašim Tači, ne znaju šta su izvršna ovlašćenja, te poručio da Srbija neće pristati da Kosovo bude suverena država kao što je Bosna i Hercegovina.
Na pitanje šta će srpska strana odgovoriti nakon što je Tači izjavio da neće prihvatiti izvršna ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština, on je, na konferenciji za štampu rekao da "ne zna Tači šta su izvršna ovlašnjenja".
Vučić je kazao da su mnogi izvršna ovlašćenja pročitali kao floskuku i da ne znaju da mu odgovore kada ih pita šta je to, o čemu je reč.
Tači je u svojoj izjavi podvukao da Kosovo neće dozvoliti da se stvara nova Republika Srpska, što je srpski premijer prokomentarisao rečima: "Srbija neće pristati da Kosovo bude suverena država kao što je BiH".
"Mi idemo u Brisel da se dogovorimo. Nećemo da pristajemo na ono što je protivno interesima Republike Srbije i našeg naroda na KiM. Idemo u Brisel i spremni smo da se dogovaramo i dogovorimo", naglasio je Vučić.
Konstatujući da ne voli da igra igru prebacivanja krivice, ali da je prošli put, jedini do sada, rekao da je prištinska delegacija došla da ne potpiše ništa, Vučić je zakjučio: "Nadam se da će se sutra ta situacija promeniti".
BESPLATNI UDžBENICI - DUPLO SKUPLjI
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da smo u prošlosti "besplatne" udžbenike plaćali ustvari duplo skuplje pa je deficit Beograda bio 21 odsto i upitao kakva je to "strašna država" u kojoj se kupuju knjige za decu.
Vučić je komentarišući pisanje pojedinih medija o 150 evra koje bi trebalo izdvojiti prosečno za udžbenike rekao da mu je teško da prihvati činjenicu da nigde ne može da pročita koliko su para građani Srbije potrošili po morima širom sveta, ali da se piše o tome koliko će koštati udžbenici i rekao da se udžbenici svuda plaćaju.
Kako je objasnio "one besplatne smo plaćali duplo skuplje" pa je deficit Beograda bio 21 odsto.
Kako je rekao problem je što se udžbenici kupuju, a ne koliko smo para spiskali na more.
"Kakva je to strašna država u kojoj bi kupovali knjige za decu" upitao je premijer.
Kako je dodao zbog onih koji su lagali da su knjige džabe i koji su davali penzionerima po 3-4000 dinara na tri - četiri meseca da bi kupovali njihovu ljubav sada mora da se uzima od tih istih penzionera i od plata da bi se te pare vratile.
Kako je rekao sada se te 3000 vraćaju kao 10.000 dinara zbog kredita koje su prethodne, nedomaćinske vlasti, uzimale.