Vesti
Svet
Uskoro: Veliko tursko-američko bombardovanje ISIS
24.08.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Uskoro: Veliko tursko-američko bombardovanje ISIS
Turska i SAD uskoro će pokrenuti "sveobuhvatne" akcije iz vazduha kako bi proterali ISIS sa severa Sirije, odnosno od granice s Turskom, najavio turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.
Detaljni razgovori Vašingtona i Ankare o tom planu završeni su u nedelju, a u bombardovanju bi mogli da učestvuju i regionalni saveznici poput Saudijske Arabije, Katara i Jemena, kao i Velika Britanija i Francuska, rekao je šef turske diplomatije.
"Tehnički razgovori završeni su juče i uskoro ćemo početi tu sveobuhvatnu operaciju protiv 'Islamske države'", kaže Čavušoglu.
SAD i Turska planiraju da pruže podršku iz vazduha "umerenim sirijskim pobunjenicima" kako bi istisnuli ISIS sa područja uz granicu, dugog oko 80 kilometara, navode zvaničnici upoznati s planom.
Američki avioni već su počeli vazdušne napade iz turskih baza pred tu akciju.
Kurdski borci neće imati nikakvu ulogu u "sigurnoj zoni", čije je uspostavljanje cilj akcije, istakao je Čavušoglu.
"Radije bismo da umerene opozicione snage kontrolišu sigurnu zonu, bez 'Islamske države', na severu Sirije, a ne Kurdi, osim ako radikalno ne promene svoju politiku", rekao Čavušoglu.
Ministar je naveo i da će Turska nastaviti udare na Kurde na severu Iraka i u jugoistočnoj Turskoj nastaviti sve dok Kurdi ne polože oružje.