Vesti
Svet
Mađarska hoće ogradu i pravno da "zapečati"
25.08.2015. 20:00
Izvor: b92
Mađarska hoće ogradu i pravno da "zapečati"
Mađarska vlada uputila je predlog zakona koji bi trebalo da i pravno "zapečati" granicu te zemlje, nakon postavljanja ograde duž granične linije sa Srbijom.
Krivični zakon biće pooštren u delu propisa protiv krijumčarenja ljudi, dok će procedura prema migranatima biti brža i efikasnija, najavio je državni sekretar u ministarstvu pravde Robert Repaši za informativni kanal M1, prenela je mađarska novinska agencija MTI.
Repaši je primetio da, iako uvek postoji mogućnost žalbe, ovakvi sudski postupci mogli bi da budu brži.
U istoj emisiji portparol vladajuće poslaničke grupe Fides Bence Tužon najavio je da će se novi zakon fokusirati na to da nezakonite ulaske u Mađarsku i oštećenje granične ograde tretira kao krivično delo.
Predlog zakona predviđa i strože kazne za krijumčarenje ljudi, dodao je Tužon.
Istovremeno Mađarska vlada traži nova sredstava od Evropske unije (EU) da bi se nosila sa najvećom izbegličom krizom od Drugog svetskog rata, saopštio je Janoš Lazar šef kabineta premijera Viktora Orbana.
"EU deli sredstva za zaštitu granica na ponižavajuci način. Stare države-članice su otele novac od novih članica", navodi Lazar u intervju za mađarski dnevnik Mađar hirlap.
Rojters navodi da je Mađarska koja je deo slobodne šengenske zone EU registrovala više od 100.000 izbeglica od početka godine u poredenju sa 43.000 u celoj prošlog godini.