Vesti
Svet
Merkelova za brz povratak migranata u zemlje porekla
31.08.2015. 20:00
Izvor: RTS
Merkelova za brz povratak migranata u zemlje porekla
Nemačka kancelarka Angela Merkel je na tradicionalnoj letnjoj konferenciji za štampu, najavila za 24. septembar paket mera o regulisanju pitanja izbeglica i naglasila da se ljudsko dostojanstvo izbeglica u Nemačkoj poštuje.
Angela Merkel je pojasnila da će se tu raditi o ubrzanju azilantskog postupka, stvaranju više prihvatnih centara, kao i definisanju pitanja ko ima, a ko nema perpsektivu ostanka, prenosi Tanjug.
"Ljudi se moraju brzo vratiti u svoje zemlje porekla", rekla je Merkelova.
Ukoliko se Evropa ne složi oko pravedne raspodele izbeglica onda će Šengenska zona biti dovedena u pitanje, upozorila je kancelarka.
Kada je reč o onima koji nemaju šansu da ostanu u Nemačkoj, tu se, kako mediji ovih dana pišu, pre svega radi o izbeglicama sa Balkana.
"Evropa se, kao celina, mora pokrenuti", rekla je Merkelova i založila se za fer odnos prema izbeglicama i fer raspodelu para.
Jedan važan uslov je integracija izbeglica koja funkcioniše, kao i dugoročne perspektive za stanovanje, rekla je kancelarka, dodajući da u Nemačkoj postoji permanentna koordinacija savezne države sa pokrajinama u pitanju izbeglica.
"Svet vidi Nemačku kao zemlju nade i šansi", rekla je Merkelova i istakla da je nemačka temeljitost odlična, ali da se sada i traži i nemačka fleksibilnost.
"Mi vodimo računa o ljudskom dostojanstvu svakog pojedinca. Nema tolerancije prema onima koji dovode u pitanje dostojanstvo drugih", rekla je Merkelova i istakla da ono, što se sada u Evropi događa nije prirodna katastrofa, ali da se dešavaju mnoge katastrofe.
Ima užasa, koje čovek ne može da shvati, kao na primer 71 mrtva izbeglica, rekla je kancelarka, misleći na ljude koji su pre par dana pronađeni mrtvi u jednom kamionu u Austriji.
Nemački mediji ocenjuju da je Merkelova na konferenciji delovala odmorno, skoncentrisano i – pomalo američki. "Nemačka je jaka zemlja. Nemačka će uspeti", rekla je Merkelova.
Kancelarka je istakla da u Nemačkoj osim desnog, postoji i levi ekstremizam.
"Nema tolerancije", odgovorila je Merkelova, povodom nedavnih demonstracija desničara protiv izbeglica u gradu Hajdenau pored Drezdena, gde je povređen najmanje 31 policajac, a i ona sama dočekana zvižducima.
Kada je reč o Grčkoj, Merkel je iznela svoje uverenje da će Atina izvršavati svoje obaveze.