Vesti
Društvo i ekonomija
Vučić: Veće plate i penzije za više od dva miliona ljudi
02.09.2015. 20:00
Izvor: Blic
Vučić: Veće plate i penzije za više od dva miliona ljudi
Nakon mera koje će sprovesti Vlada Srbije prosečna zarada biće gotovo 400 evra, a pre kraja 2017. one će još značajnije porasti, a na povećanje plata i penuzija moći će da računa više od dva miliona ljudi, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić.
- Merama kojima ćemo povećati penzije nećemo da vraćamo nešto jer smo trošili nezarađeno i ubijali Srbiju. Zato je Srbija bila pred bankrotom, jer su neki time što nismo zaradili kupovali izbore i ljubav prema sebi, a ne svojom sposobnošću - rekao je obraćajući se novinarima u Novom Sadu.
Kako je objasnio, na povećanje plata i penzija moći će da računa dva miliona i 250.000 ljudi, a od tog broja najmanje milion i 150 hiljada ljudi imaće plate i penzije veće nego što su ih ikada imali, dok će nekima biti vraćen deo onoga što im je uzeto.
- Ovoga puta će građani osetiti stvarno poboljšanje jer nismo imali nikakvu inflaciju, pošto je međugodišnja inflacija niža od 1,5 posto. Osim u novinama, poskupljenja ne postoje - primetio je Vučić.
Podsetio je da su prosečne zarade u Srbiji danas na istom ili višem nivou nego prošle godine, pošto su zarade u privatnom sektoru povećane, na šta je, kako je rekao, ponosan.
- Kada budemo uradili još neke stvari zarade će nam biti još više - uveren je premijer, koji predviđa da će, nakon svih mera koje budu sprovedene, prosečna zadara biti blizu 400 evra.
Pre kraja 2017. očekuje još značajnije povehcanje, a što se penzija tiče kaze da su one i sada više nego u nekim zemljama EU, poput Bugarske i Rumunije, "a uzgred troškovi su najniži".