Vesti
Svet
Britanski parlament odbacio zakon o eutanaziji
11.09.2015. 20:00
Izvor: RTS
Britanski parlament odbacio zakon o eutanaziji
Većinom glasova u britanskom parlamentu odbačen predlog zakona o proceduri dobijanja lekova za eutanaziju u Engleskoj i Velsu.
Za predlog u Predstavničkom domu glasalo je 118 poslanika, a 330 bilo je protiv plana o dozvoljavanju nekim smrtno bolesnim odraslim osobama da okončaju život uz medicinski nadzor, prenosi Tanjug.
Prethodni put Vestminster je razmatrao mogućnost legalizovanja određenog oblika dobrovoljne smrti pre skoro 20 godina, 1997. godine , podseća Bi-Bi-Si.
Pristalice predloga, koji je podneo laburista Rob Moris, tvrde da bi njegovo usvajanje omogućilo bolesnim ljudima dostojanstvenu i mirnu smrt, dok protivnici smatraju da je apsolutno neprihvatljivo razmišljati na taj način i tvrde da su njime nedovoljno zaštićena prava bolesnika na umoru.
U njemu je predlagano da se lekarima dozvoli da prepišu smrtonosnu dozu leka bolesnicima kojima je ostalo do kraja života najviše šest meseci.
Za svaki od slučajeva trebalo bi dobiti odobrenje dva lekara i sudije Vrhovnog suda, a pacijent bi lek uzimao samostalno - učešće druge osobe, pa i lekara, bilo bi nezakonito, navedeno je u predlogu.
Moris je, obrazlažući predlog, rekao da on "nudi više zaštite živima i veći izbor umirućima", kao i da ne zna šta bi on učinio da je smrtno bolestan, ali da bi "bilo utešno znati da je moguć izbor".
Poslanica Konzervativne stranke Kerolajn Spelman rekla je da bez odgovarajućih mera predostrožnosti zakon o "pravu da se umre", može da se pretvori u zakon o "obavezi da se umre".
Do sada su svi pokušaji da se zakonski reši pitanje ubistva iz milosrđa propali.
Britanski premijer Dejvid Kameron nije učestvovao u raspravi, ali je ranije izneo stav da se protivi novom predlogu zakona, koji bi po njegovim rečima, mogao da
približi Veliku Britaniju ka "legalizaciji eutanazije".
Prema engleskom zakonu eutanazija je ilegalna i smatra se ubistvom.