Vesti
Sport
Pre 20 godina je bilo... Sale: Nećemo o tome!
17.09.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Pre 20 godina je bilo... Sale: Nećemo o tome!
Selektor Srbije Aleksandar Đorđević ne želi da se u najavi polufinala protiv Litvanije potencira čuveno finale u Atini, u kojem je ubacio 41 poen.
"Litvanija je jedan od fizički najspremnijih i najjačih protivnika u poslednjih 20 godina. Imaju svoju školu i to je očigledno svake godine. Od kada su postali zasebna država nisu propustili nijedan olimpijski turnir i njihov kontinuitet je fenomenalan", poručio je selektor Đorđević u najavli polufinala Eurobasketa.
Košarkašku tradiciju sledećeg protivnika izuzetni ceni. Iako bi ona bila definitivno svetlija da nije bilo našeg selektora.
"Za njih je košarka religija. To je sve njihova snaga, a ne samo košarkaško znanje. U pitanju je kompletan ambijent".
Što se tiče utakmice zakazane za petak u 21 sat, uveren je u kvalitet svog tima.
"Mi imamo svoje kvalitete, igru znanje i gledaćemo da najbolje iskoristimo prednosti u utakmici koja neće biti laka. Sve četiri ekipe su zaslužile da se nađu u finalu...".
Dvadeset godina kasnije, nemoguće je ne govoriti i o istorijskoj Saletovoj partiji u atinskom finalu.
"To je detalj koji se vama sviđa. Bilo je pre 20 godina što je bilo, ali ne treba da pričamo o tome. Sledeća utakmica zahteva mnogo ozbiljnosti i koncentracije".
Litvanci su preneli ulogu favorita na leđa Srba. Ništa novo u Lilu.
"Breme favorita nije nam pomoglo u osmini i u četvrtfinalu, posmatrano kroz tečnost igre, mirnoću i staloženost. To se videlo. Međutim, imamo karakter i mentalnu snagu kao ekipa. Momci zaslužuju ovaj rezultat", dodao je Đorđević.
Atleticizam obe ekipe biće u petak, bez sumnje, posebno naglašen.
"Ne igraju tako samo Litvanci, već i Španci i Francuzi. To je karakteristika moderne košarke, koja je poslednje decenije zavladala. Naš je bio cilj da maksimalno podignemo atletiku i mislim da je potrebno da sve naše mlade selekcije imaju atletsku spremnost, atletsku snagu, brzinu, eksplozivnost, skočnost... Sve to mora da se uklopi".
Za kraj razgovora, selektor je u nekoliko rečenica analizirao rivala.
"Jonas Mačijulis igra s velikim samopouzdanjem. Apsolutni je lider, koji daje mnogo poena. Naravno, uz Valančunasa. Oni ne znaju za umor. Igraju u izuzetnom ritmu, što nas definitivno čeka u petak, jer i mi tako igramo. Igraćemo 'telo u telo'. Ne treba zaboraviti ni Kalnietisa i Seibutisa na spoljnim pozicijama. Uz Jankunasa, to je osovina Litvanije... Da ne zaboravim i Kuzminskasa...".
"Iskusna su ekipa i stabilna federacija, koja iz godine u godinu dolazi do finala. To je njihov veliki kvalitet", podvukao je Đorđević.