Vesti
Svet
Posle Srbije i Hrvatske, u Evropi buknuo JOŠ JEDAN saobraćajni rat
29.09.2015. 20:00
Izvor: Blic
Posle Srbije i Hrvatske, u Evropi buknuo JOŠ JEDAN saobraćajni rat
Ukrajinska državna železnička kompanija za teretni saobraćaj "Ukrzaliznjicija" prekinula je saradnju sa teretnim ogrankom "Ruskih železnica" i neće prevoziti teret u vagonima Prve teretne kompanije Rusije i njene ćerke firme u Ukrajini. Time se saobraćajni rat Kijeva i Moskve, posle međusobne zabrane letenja aviokompanijama, preneo sa vazdušnog i na kopneni transport. Posle nedavnog "rata blokadama" između Srbije i Hrvatske ovo je novi takav sukob među zemljama Evrope.
Kako je saopštila ukrajinska kompanija, uvedena ograničenja su u skladu sa odlukom Saveta za nacionalnu sigurnost i odbranu i ukaznom Petra Porošenka, predsednika Ukrajine od 22. septembra.
Teret koji je do uvođenja zabrane već bio u vozovima dostaviće se na odredište sa ciljem da se oslobodi infrastruktura. Posle toga, prazni vagoni će biti otpravljeni na stanice Ruskih železnica, navedeno je u saopštenju.
Prema podacima pres službe ukrajinske železničke kompanije, u vreme uvođenja zabrane na teritoriji Ukrajine se nalazilo oko 4.100 vagona Prve ruske teretne kompanije i njene ćerke-firme. Sa današnjim danom ostalo ih je 472 ranije natovarenih i 1.913 praznih.
U saopštenju se navodi da su obimi prevoza u vagonima ruske kompanije i njenog ukrajinskom ogranka, bili neznatni. Konkretno, u periodu januar-avgust 2015. godine, njima je prevezeno 1,21 milion tona, što je bilo 0,5 odsto ukupnog teretnog saobraćaja u Ukrajini.
Sličnu meru Ukrajina je uvela i za dvadesetak ruskih avio-kompanija, među kojima je i Aeroflot, prema kojoj će im od 25. oktobra u potpunosti ili delimično biti zabranjeni letovi, prevoz i tranzit preko teritorije Ukrajine.
Rusko Ministarstvo saobraćaja odgovorilo je kontramerom i zabranilo ukrajinskim aviokompanijama da lete u Rusiju, takođe sa 25. oktobrom kao datumom stupanja na snagu, što je najnoviji pokazatelj oštrih tenzija između dve zemlje, zbog podrške Moskve proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

Stop i za Kasperski
Ukrajina je prošle sedmice najavila da će zatvoriti i svoj vazdušni prostor za ruske avione koji nose vojnu opremu. Ruske državne agencije prenele su da današnja odluka Moskve ne sadrži takvu odrebu.
Ukrajina je takođe izdala odvojeno naređenje o zabrani upotrebe ruskog softvera u zemlji i posebno, kompanije koja izrađuje anti-virus programe "Kasperski".
Od početka sukoba na istoku Ukrajine u aprilu prošle godine prema procenama UN poginulo je 8.000 ljudi.