Vesti
Svet
CNN: Rat u Siriji postao komplikovaniji
02.10.2015. 20:00
Izvor: Blic
CNN: Rat u Siriji postao komplikovaniji
Dolazak ruskih aviona i njihovo ukjučivanje u bombardovanje Sirije, učinili su rat u toj zemlji malo komplikovanijim, jer je u vazdušnom prostoru već bilo dovoljno gužve, ocenio je danas CNN.
Koalicija, predvođena SAD, od prošlog septembra, svakodnevno bombarduje ciljeve Islamske države (IS), u nadi da će iskoreniti tu terorističku grupaciju iz njenih uporišta u Siriji. S druge strane dolazak Rusije na scenu označava novo poglavlje rata, u kojem je od 2011. godine, ubijeno više od 250.000 ljudi.
Ruski predsednik Vladimir Putin se nedeljama priprema za vazdušne udare, slanjem opreme i osoblja na lokacije širom Sirije, posebno na sredozemnoj obali, uključujući aerodrom u Latakiji, zatim ruskoj mornaričkoj bazi Tartus, kao i prestonici Damasku.
Prema podacima Instituta za proučavanje rata u Vašingtonu, Rusija sada ima sedam položaja u Siriji.
Rusija tvrdi da je bombardovala položaje IS-a i druge ekstremističke grupe, ali SAD navode da su u sredu gađali ciljeve koji su bili udaljeni od uporišta IS.
Državni sekretar za odbranu SAD Eš Karter je izjavio da Rusija nije gađala samo polozazje IS, a Sirijci na terenu, kažu da su bombe padale i na druge pobunjeničke položaje, uključujući Slobodnu sirijsku vojsku, koju Amerikanci smatraju "umerenim pobunjenicima."
Stručnjaci su skeptični u pogledu ruskih motiva, prenosi CNN, dodajući da postoje i skriveni ciljevi, kao što je očuvanje vladavine presednika Bašara al Asada, ključnog ruskog saveznika u regionu.
Drugi važan cilj je da učvrste rusku pomorsku bazu u Tartusu, koja omogućuje strateški pristup Sredozemlju.
Putinovo raspoređivanje borbenih aviona u Siriji omogućuje Rusiji da proširi svoj vojni uticaj u celom regionu - od Turske i Iraka, do Jordana i Izraela.
Zbog dolaska nasavremenijih borbenih aviona u Siriju, neku posmatrači postavljaju pitanje koji su to tačno ciljevi za koje se Rusi bore.
List "Dejli bist" je naveo da mnoga ruska oružja ne izgledaju kao da su prilagođena za brobu protiv džihadista, već kao da su pravljena za borbu s protivnicima poput SAD.