Vesti
Svet
Putin poslao specijalce u Siriju?!
07.10.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Putin poslao specijalce u Siriju?!
Ruski predsednik Vladimir Putin poslao je u Siriju pripadnike elitne vojne jedinice Specnaz, koja je pod kontrolom vojne obaveštajne sluzbe, da pronađu i eliminišu džihadiste ISIS, piše britanska štampa.
Specijalne jedinice imaju zadatak da nemilosrdno love i ubijaju borce IS i očekuje se da će imati ulogu u iskorenjavanju terorističkih uporišta koji su meta ruskih bombardera.
"Oni su izuzetno agresivni i najbolje obučeni. Oni su tamo da raščiste posle vazdušnih udara, pozovu vazdušne udare, sprovode izuzetno tajne misije protiv pobunjenika i na kraju ih zbrišu", rekao je neimenovani vojni izvor za britanski "Miror".
Potez Moskve dolazi pošto se pojavila vest da Putin planira da uputi 150.000 vojnika u Siriju da zbriše IS " jednom za svagda".
"Oni neće biti podređeni nikome, kao Britanci ili američke specijalne snaga. Oni su tamo iz jednog razloga, da zbrišu bilo koga ko ugrožava (sirijskog predsednika) Asada. Bilo kojim sredstvima. I čineći to, oni će konsolidovati poziciju Rusije na Sredozemlju i Bliskom istoku", naveo je isti izvor za britanske medije.
Arapski mediji pišu da je Putin naredio snagama Specnaz u Siriji da što pre krenu u potragu za visokorangiranim komandantima IS, a među njima za kalifom Abu Bakr Al-Baghdadijem, za kojeg se pretpostavlja da se skriva u gradu Raki.
Kako se navodi, Putin je tražio da mu ih dovedu "žive ili mrtve".
Ukoliko budu dovedeni živi - sudiće im se pred ruskim sudovima, a ukoliko oni, posebno Al-Baghdadi, poginu u akciji, Putin traži telo kao dokaz, da se ne bi dogodio slučaj kao sa Bin Ladenom, čija je smrt za Putina još uvek ostala zagonetka.
Portparol ruskog ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov najavio je da će ruske vazduhoplovne snage sada ići pravo na glavno uporište IS grad Raku, ističući da je to njihov prioritet u Siriji.
Konašenkov je napomenuo da nisu isključeni ni desanti na taj grad, radi likvidacije terorista.
U međuvremenu je sirijska državna televizija objavila snimke ruskih bombardera kako, osim Rake i Del Al-Zora, gađaju položaje IS u Palmiri i istočnim delovima provincije Alepa, gde je uništeno skladište oružja i baza u kojoj su bili stacionirani strani borci, najviše njih iz područja bivšeg Sovjetskog saveza.
I dok ruski vojni avioni nastavljaju žestoke vazdušne udare, sirijska vojska, potpomognuta borcima Hezbolaha, pokrenula je kopnenu ofenzivu na gradove Talbise i Rastan u provinciji Homs i nastavila napredovanje prema drevnom gradu Palmiri.
Po pozicijama IS i raketama sa brodova
U operaciju protiv ekstremista u Rusiji, danas su se uključili i brodovi Kaspijske flote ruske mornarice, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. Prema njegovim rečima, sa četiri broda ispaljeno je 26 krstarećih raketa na 11 ciljeva, javio je TASS.
"Za poslednjih 48 sati intenzivnog rada na različitim vrstama prikupljanja podataka, pronađen je veliki broj raznovrsnih objekata IS. To su komandni punktovi, skladišta municije, borbene tehnike, kampovi za obuku ekstremista. U njihovo uništavanje, osim avijacije, jutros su priključeni brodovi Kaspijske flote. Četiri raketna broda ispalila su 26 krstarećih raketa na 11 ciljeva. Prema podacima objektivne kontrole, svi ciljevi su uništeni, civilno objekti nisu stradali", rekao je Šojgu.

Putin: Visoka ocena, za sad
Ruski predsednik Vladimir Putin dao je danas visoku ocenu dosadašnjim rezultatima operacije ruske vojske u Siriji, ističući na susretu sa Šojguom da konflikti poput sirijskog treba da budu okončani političkim putem.
"Za sumiranje rezultata još je rano, ali to što je učinjeno, zaslužuje visoku pozitivnu ocenu", rekao je Putin, prenosi TAS S.
Vrhovni komandant Oružanih snaga Rusije rekao je da su u rusku operaciju u Siriji uključeni brodovi Kaspijske flote, koji su uspešno pogodili ciljeve.
"To što smo pucali iz voda Kaspijskog mora na rastojanju oko 1.500 kilometara oružjem visoke preciznosti i pogodili sve postavljene ciljeve - govori o dobroj pripremi i preduzeća namenske industrije i dobroj pripremi kadrova", rekao je Putin.
Predsednik Rusije je na susretu sa Šojguom podvrdio zadatak ruske vojske da sinhronizuje dejstva sa sirijskom vojskom.
"Očekujem da će dalji rad, kao što smo se dogovarali, biti sinhronizovan sa dejstvima sirijske vojske na kopnu i da će dejstva naših Vojno-kosmičkih snaga efikasno podržavati ofanzivnu operaciju sirijske vojske", kazao je Putin.
Sirijska vojska pokrenula je kopnenu ofanzivu u centralnim oblastima zemlje u jeku intenzivnog granatiranja i ruskih vazdušnih udara, izjavio je jedan sirijski zvaničnik.
Zvaničnik koji je insistirao na anonimnosti, rekao je da se operacije odvijaju u susednim provincijama Hama i Idlib.