Vesti
Svet
Davutoglu, sedi, jedan!
15.10.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Davutoglu, sedi, jedan!
Turski premijer Ahmet Davutoglu našao se na meti podsmeha zbog izjave da se turska verzija islama razlikuje za 360 stepeni od one koju sledi ekstremistička grupa "Islamska država".
Davutoglu je napravio očigledan gaf gostujući na turskoj televiziji kada je pokušao da opovrgne tvrdnje da je neuspeh turske vlade da se obračuna sa džihadistima ISIS za posledicu imao dvostruki bombaški napad u Ankari u kome je poginulo 99 ljudi.
"Postoji 360 stepeni, ne 180 stepeni, razlike između islama koji mi branimo i onog koji je na umu Daešu", rekao je Davutoglu gostujući u sredu na TV stanici "Šou TV", koristeći drugo ime za ISIS, preneo je AFP.
"Jedan islam (ISIS) je isključiv, a drugi (turski) je tolerantan i primer kako islam i demokratija mogu da koegzistiraju", dodao je on.
Opozicija i blogeri pohitali su da ukažu da 360 stepeni implicira pun krug - suprotno od onog što je Davutoglu želeo da kaže.
"Jasno je šta se dogodilo sa strateškom dubinom, sad je na redu geometrijska dubina", napisao je Twitteru poslanik prokurdske Narodne demokratske partije (HDP) Idris Baluken.
"Stateška dubina" je poznata knjiga o spoljnoj politici Turske, čiji je autor Davutoglu, bivši univerzitetski profesor.
Glavna opozicione Republikanska narodna partija (ĆP) podelila je definiciju termina "360 stepeni" na svom zvaničnom Twitter nalogu, sa naslovom: "Obrazovanje je imperativ".
Davutoglu se, takođe, izazvao podmeh ovog vikenda svojom izjavom, odmah posle napada u Ankari, da je bombaš samoubica odgovoran za napad u julu u Suruču, kada je poginulo 34 ljudi i on sam, "uhvaćen i priveden pravdi".