Vesti
Svet
Slovenija će imati isti režim tranzita za izgeblice kao Austrija
19.10.2015. 20:00
Izvor: Blic
Slovenija će imati isti režim tranzita za izgeblice kao Austrija
Slovenija će morati da uspostavi isti režim tranzita migranata na granici sa Hrvatskom kao i Austrija na granici sa Slovenijom, kako bi kontrolisala migrantski tok, izjavio je danas predsednik Slovenije Borut Pahor koji je posetio izbjeglički centar Šentilj.
- U Sloveniju dolazi mnogo više migranata nego što smo sposobni da zbrinemo - rekao je Pahor, dodavši da se Slovenija mora prilagoditi ritmu kojim izbeglice i migrante prima susedna Austrija koja je kao i Slovenija u šengenskom sastavu.
- Dok ih Austrija propušta moramo ih kontrolisano propuštati i mi. Ali ako na austrijskoj strani dodje do bitnog pooštravanja kontrole na granici, isti režim kontrole moramo odmah uvesti i mi - kazao je Pahor, prenosi Hina.
Pahor, koji sutra odlazi u službenu posetu Belgiji, najavio je da će tom prilikom razgovarati u Briselu i sa zvaničnicima EU i obavestiti ih o trenutnoj situaciji s talasom izbeglica.
- Prema migrantima treba da se ponašamo humano, ali država mora da deluje odlučno kako bi zaštitila granicu i osigurala red i stabilnost - rekao predsednik Slovenije.
Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je ranije danas da je stanje na slovenačko-hrvatskoj granici, povodom novog izbegličkog talasa "napeto" i da Hrvatska ne poštuje dogovore o broju migranata koje može dovesti na granicu.