Vesti
Sport
ZVEZDA: Savići i Radović nam oteli igrača
23.10.2015. 20:00
Izvor: Mondo
ZVEZDA: Savići i Radović nam oteli igrača
Klub sa Malog Kalemegdana objavio oštro saopštenje povodom odluke FIBA da joj za Vojislava Stojanovića sleduje 29.000 evra. "Vreme je da javnost zna da je Zoran Radović gurao ovaj klub u sunovrat", poručeno je, između ostalog.
"Maske su pale!", poruka je Crvene zvezde Telekom, dan nakon što joj je dostavljena odluka koju je donela FIBA, a prema kojoj joj za četvorogodišnje ulaganje u Vojislava Stojanovića (18, 196) sleduje 29.000 evra.
Nekadašnji kapiten juniora crveno-belih, MVP Fajnal-fora Evrolige koju je Zvezda 2014. osvojila u tom uzrastu, napustio je klub ovog leta, bez želje da potpiše novi ugovor. Otišao je u Italiju, u Orlandinu, koja bi trebalo da isplati navedeni iznos za njegovo dovođenje.
Na Malom Kalemegdanu smatraju tu svotu neprihvatljivo malom u odnosu na uloženo i iznose niz optužbi na račun njegovog menadžera Zorana Savića, nekadašnjeg reprezentativca Jugoslavije.
Donesenu odluku u Zvezdi smatraju presedanom i otimačinom.
"KK Crvena zvezda Telekom je u detaljnoj dokumentaciji koju je prosledio u sedište FIBA, do najmanje stavke obrazložio svoje realne troškove tokom razvoja Vojislava Stojanovića, koja su iznosila 70.523 evra za četiri sezone. Umesto bilo kakvog korektnog dogovora i kompromisa, držeći se propisa, ne sporeći odluku igrača Vojislava Stojanovića da ne potpiše profesionalni ugovor sa KK Crvena zvezda Telekom, tokom leta dobijali smo sramne ponude iz Italije, poput one o obeštećenju u visini od 10 hiljada evra, od kluba Orlandina, koja je, da bezobrazluk bude veći, tražio LOC (letter of clearance) od Košarkaškog saveza Srbije, iako sa našim klubom nije postigao nikakav validan dogovor", objašnjeno je.
Iz Zvezde poručuju da je prepiska sa italijanskim klubom trajala nekoliko meseci i da je bila "uvod u otimačinu, legalizovanu 22. oktobra". Savića nazivaju mešetarom i optužuju i njegovog brata za isto.
"Ovakvu odluku smatramo kao još jedno poniženje srpske košarke i legalizaciju otimačine u kojoj će bogatiji biti još bogatiji, a oni koji rade i stvaraju ostati bez šanse da budu ravnopravni, već samo proizvodna traka za imućnije. Da situacija bude još gora i apsurdnija, odvođenje dece iz Srbije, je orkestrirano od strane menadžera, a u konkretnom slučaju Zorana Savića, koga ne treba zvati legendom naše košarke, nego "mešetarom” koji treba da se stidi. On i njegov brat su direktno odveli Vojislava Stojanovića u anonimni italijanski klub "Orlandina”, time što su mu garantovali u ugovoru, da će navodno biti u prvoj petorci i da će imati garantovanih 25 minuta igre na svakoj utakmici? Ovo su nesvakidašnji elementi u bilo kom ugovoru košarkaša, i predstavljaju pravu prevaru".
Na Kalemegdanu odlaze i korak dalje. Uz ocenu da im je ovom odlukom rečeno da bi samo trebalo da budu "razvojni centar mladih igrača za bogatije", optužuju i Zorana Radovića, visokog funkcionera FIBA i nekadašnjeg igrača Crvene zvezde.
"KK Crvena zvezda Telekom će ovoga puta, takođe direktno, saopštiti koga uz Zorana Savića i njegovog brata, smatra odgovornim za ovu sramotu. Došao je u FIBA direktno iz Srbije, nekada je bio igrač i kapiten Crvene zvezde. Zoran Radović, jedan od direktor FIBA , već dosta dugo pokušava koristeći visoku poziciju u FIBA da nametne svoju volju u ovom regionu, umesto da na bilo koji način brani interese srpske košarke. Lista njegovih pokušaja i gafova je podugačka".
"Zoran Radović je kao "siva eminencija i uobičajeni savetnik iz senke” pokušao da vodi KK Crvena zvezda preko svoje "produžene ruke” Milana Opačića. Rezultat smo videli mi koji smo u klubu od 2011.godine ( kada je doveden i Vojislav Stojanović), kada smo zatekli četvoricu igrača pod ugovorom, i milionske dugove. Vreme je da srpska javnost sazna da je u periodu vladavine tih ljudi, naš klub zadužen za dodatnih 8,5 miliona evra i gurnut u sunovrat, koji smo napornim radom uspeli da zaustavimo", piše u saopštenju.
Zvezda je poručila i da više neće da ćuti u sličnim situacijama, uz objašnjenje da je Stojanoviću bio ponuđen četvorogodišnji, "za naše prilike izuzetno dobar ugovor".
"... I to Radović dobro zna, jer ga je o tome obavestio Zoran Savić, što znači da su zajedno uticali na ovakvu sramnu odluku FIBA"
Zvezda u saopštenju, koje je na klupskom sajtu objavljeno u celosti, izražava očekivanje od KSS da je zaštiti od krađe i odvođenja mladih i talentovanih igrača, a čelnike FIBA da je zaštiti od "pojedinih bahatih, visokih funkcionera FIBA".
Sa Kalemegdana je poručeno i da će povodom ovog slučaja podneti tužbe nadležnim evropskim sudovima.