Vesti
Svet
Kanada do kraja godine prima 25.000 migranata iz Sirije
10.11.2015. 20:00
Izvor: Blic
Kanada do kraja godine prima 25.000 migranata iz Sirije
Nova kanadska vlada potvrdila je da će ta zemlja do kraja godine primiti 25.000 sirijskih izbeglica, čiji će prihvat biti finansiran iz državnog budžeta. Taj broj može biti i veći zahvaljujući privatnim sponzorskih fondovima.
U tom cilju, vlada je juče ustanovila ad hok komitet čiji su članovi ministar za imigraciju, izbeglice i državljanstvo Džon Mekalum, kao i ministri najvažnijih resora: spoljnih poslova, nacionalne odbrane, javne bezbednosti, zdravlja i drugi.
- Na nama je odgovornost da značajno proširimo ciljeve koji se tiču izbeglica i da žrtvama rata pružimo sigurno utočošte u Kanadi - izjavio je ministar Mekalum.
Samo nekoliko dana pošto su novi premijer Džastin Trudo i članovi njegovog kabineta položili zakletvu, počeli su da ispunjavaju jedno od nacionalnih obećanja koje su izborni pobednici - liberali, dali u predizbornoj kampanji u skladu sa svojim sloganom (Za) "Istinske promene". Nova vlada će takodje ubrzo obnoviti federalni zdravstveni program kojim će svi koji u Kanadi dobiju ili konkurišu za izbeglički status imati, istina ograničeno i privremeno, zdravstveno osiguranje, a što je prethodna konzervativna vlada maksimalno ograničila ili obustavila.
Trudoova vlada će takodje investirati dodatnih 100 miliona dolara u ovoj fiskalnoj godini, do aprila 2016, da ubrza proces razmatranja izbegličkih zahteva kao i sponzorstva i naseljavanja u Kanadi. Dodatnim sredstvima u istom iznosu Kanada će doprineti ostvarenju programa u Siriji i okolnom području, a koji su u nadležnosti Visokog komesarijata za izbeglice Ujedinjenih nacija.
Od početka krize i rata u Siriji u martu 2011, Kanada je dala više od 810 miliona dolara za humanitarnu, razvojnu i bezbednosnu pomoć za žrtve i postradale u toj bliskoistočnoj zemlji. Od 1. septembra do danas, Kanada je prihvatila više od 3.500 izbeglica iz Sirije i kriznog regiona.