Vesti
Svet
Konferencija UN o klimi: 250 miliona dolara za pomoć ugroženima
30.11.2015. 20:00
Izvor: novimagazin.rs
Konferencija UN o klimi: 250 miliona dolara za pomoć ugroženima
SAD, Kanada i devet evropskih država najavile su danas da će obezbediti skoro 250 miliona dolara za pomoć najugroženijim zemljama radi prilagođavanja posledicama klimatskih promena.
Saopštenje je objavljeno na početku Konferencije UN o klimi koja je zvanično otvorena danas u Buržeu nadomak Pariza, a novac je namenjen najmanje razvijenim zemljama u okviru Globalnog fonda za zaštitu životne sredine (GEF).
Države koje će obezbediti finansijsku pomoć najugroženijim državama su Nemačka, SAD, Kanada, Velika Britanija, Danska, Finska, Francuska, Irska, Italija, Švedska i Švajcarska.
Novčani fond za prilagođavanje klimatskim promenama namenjen je ugroženim zemljama, između ostalog, radi razvoja nove privredne prakse u skladu s toplijim klimatskim uslovima.
Međunarodna organizacija Crveni krst pozvala je prethodno učesnike Konferencije UN o klimi u Parizu da kao prioritet postave pomoć siromašnim i ugroženim ljudima radi suočavanja s posledicama klimatskih promena.
Crveni krst i Crveni polumesec takođe su apelovali da finansijska pomoć bude obezbeđena zajednicama koje se suočavaju ili će se suočiti s posledicama porasta temperature.
Generalni sekretar Međunarodne federacije društava Crvenog krsta, Elhađ As Si (Elhadj As Sy) rekao je da se "posledice klimatskih promena već osećaju u najsiromašnijim i najranjivijim zajedicama".
"Bitno je da svaki novi sporazum potvrdi potrebu za pomoć ovim zajednicama da postanu otpornije i da smanje rizik od klimatskih promena sa kojima se suočavaju", dodao je on.
Oland: Na dnevnom redu je budućnost planete
Fancuski predsednik Fransoa Oland poručio je da je "sam život" na dnevnom redu međunarodnog samita posvećenog klimi koji je počeo danas u Parizu, izrazivši uverenje da će na kraju te značajne konferencije biti postignut univerzalan i prinudan sporazum u cilju smanjenja globalnog zagrevanja.
Oland je istakao da nikada ulozi jednog međunarodnog sastanka nisu bili toliko visoki, prenosi AFP.
"Ovaj samit se tiče budućnost planete, budućnosti života", ukazao je Oland, podsetivši istovremeno da je pre samo dve nedelje grupa fanatika posejala smrt po ulicama francuske prestonice.
Kako je naglasio, broba protiv terorizma i borba protiv globalnog zagrevanja su dva velika izazova naše epohe, prenose francuski mediji.
"Godina koja je iza nas bila je godina svih rekorda - rekordnih temperatura, koncentracija ugljen-dioksida, ekstremnih klimatskih događanja poput suša, topljenja leda i povećanja nivoa mora", podsetio je francuski predsednik.
Žrtve tih pojava, dodao je, broje se u milionima, a štete u milijardama, pri čemu nijedan region nije bio zaštićen klimatskog zagrevanja.
"Kako prihvatiti da najsiromašnije zemlje, koje su najranjivije, budu najpogođenije. U ime pravde moramo da delujemo. Postanimo svesni pretnji po svetsku ravnotežu", istakao je Oland, dodavši da je na ovoj konferenciji reč o miru.
On je podvukao da je 190 država već formulisalo akcione planove za smanjenje gasova sa efektom staklene bašte i izrazio uverenje da će se samit, koji traje do 11. decembra, završiti postizanjem sporazuma.
"Postoje tri uslova da bismo mogli da kažemo da smo postigli uspeh, a prvi je da moramo definisati verodostojnu putanju koja će omogućiti da se zagrevanje smanji na ispod nivoa od dva Celzijusova stepena, odnosno na 1,5 ako je moguće", rekao je Oland.
Dodao je da treba predvideti i redovnu kontrolu i uspostaviti sistem revizija uz sastanke svake pete godine, pri čemu nijedna država neće moći da se ogluši o obaveze, iako će postojati mehanizam kojim će biti uzeti u obzir nivoi razvoja.
"Nijedna teritorija ne sme biti prepuštena samoj sebi. Sporazum mora biti univerzalan i prinudan, obuhvatajući insustrijalizovane zemlje, zemlje u razvoju i zemlje u usponu", zaključio je šef francuske države.
SAD i Kina svesne svoje odgovornosti za klimatske promene
Kina i SAD, dva najveća zagađivača planete, svesne su svoje odgovornosti u okviru borbe protiv klimatskih promena, izjavio je danas američki predsednik Barak Obama posle sastanka sa kineskim šefom države Si Đinpingom na pocetku konferencije COP21 u Parizu.
"Kao najveći emiteri ugljen-dioksida, složili smo se da imamo odgovornost da preuduzmemo mere" protiv klimatskih promena, rekao je Obama pred otvaranje 21. svetske konferencije o klimi u Buržeu nadomak Pariza.
Kineski predsednik je rekao da dve zemlje treba da rade zajednički kako bi osigurale da konferencija u Parizu postigne svoje ciljeve.
Si je dodao da u tom kontekstu SAD i Kina treba da izgrade novi vid saradnje, javile su agencije.
Od ukupne emisije gasova sa efektom staklene baše, Kina je odgovorna za 30 odsto, a SAD za oko 16 odsto.
Na skupu o klimi, koji je počeo danas i koji traje do 11. decembra, očekuje se postizanje sporazuma o ograničenju globalnog zagrevanja.
Minut ćutanja u čast žrtava napada
Svetski lideri koji su se danas okupili na velikoj međunarodnoj konferenciji o klimi u Parizu održali su minut ćutanja odajući poštu ljudima koji su ubijeni u nedavnim napadima u francuskoj prestonici, ali i u Bejrutu, Bagdadu, Tunisu i Maliju.
Generalni sekretar UN Ban Ki-mun objavio je minut ćutanja otvarajući dvonedeljni samit u Parizu.
Organizatori su želeli da konferencija otpočne na visokom nivou u nadi da će se time pružiti podsticaj snažnom sporazumu, a kako navode, očekuje se prisustvo 151 svetskog lidera.
Neki lideri su obišli mesta u Parizu na kojima su 13. novembra izvedeni pogubni teroristički napadi, a američki predsednik Barak Obama je položio cveće u koncertnoj dvorani "Bataklan" gde je ubijeno na desetine ljudi.