Vesti
Društvo i ekonomija
Nova ekonomska diplomatija od sledeće godine
02.12.2015. 20:00
Izvor: Blic
Nova ekonomska diplomatija od sledeće godine
Privredna komora Srbije će, zajedno sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i drugim nadležnim državnim institucijama, u narednom periodu ubrzati aktivnosti na pripremi novog modela ekonomske diplomatije Srbije, koji bi trebalo da se primenjuje od juna naredne godine.
To je dogovoreno na današnjem sastanku Rasima Ljajića, ministra trgovine, turizma i telekomunikacija i Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije.
Na ovom sastanku dogovoreno je i formiranje Nacionalnog saveta za razvoj trgovine koji će okupiti predstavnike privede, države i nauke sa ciljem razvoja domaćeg tržišta i stvaranja uslova za unapređenje poslovanja trgovinskog sektora.
Neophodno je uspostaviti nove odnose na tržištu Srbije po standardima moderne tržišne privrede i sve relevantne učesnike uključiti u proces kreiranja zakonodavnog okvira i doslednu primenu kodeksa poslovanja, koji će sankcionisati zloupotrebe i obezbediti korektno tržišno ponašanje, smanjiti sivu ekonomiju, poboljšati položaj postojećih i omogućiti otvaranje novih malih i srednjih trgovina na malo, zaključeno je na sastanku u Privrednoj komori Srbije.